Pierogi z kaszą gryczaną z dodatkiem sera, w tym konkretnym przypadku twarogu, podawane z masłem i/lub kwaśną śmietaną to jedno ze sztandarowych dań lubelszczyzny. Ja jednak zamiast twarogu proponuję dodać sera z niebieską pleśnią, ale jeżeli taki rodzaj sera jest Ci zbyt wytrawny możesz dodać np. fety. Oczywiście zrobienie pierogów w sposób tradycyjny z polskim twarogiem ujmy nie przyniesie. Bez względu na rodzaj sera (który jest tutaj jedynie dodatkiem) jestem przekonany, że polubicie te pierogi.


PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów kaszy gryczanej;
  • 1 duża cebula;
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego lub gęsiego;
  • 100 gramów twarogu lub sera z niebieską pleśnią – według wyboru;
  • łyżeczka ka musztardy Dijon;
  • szklanka mąki pszennej;
  • płaska łyżeczka soli;
  • łyżka oliwy;
  • sól, pieprz;

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj kaszę gryczaną według opisu na opakowaniu. Przesyp ją do sporej miski i pozwól jej trochę przestygnąć.

2. W międzyczasie pokrój w drobniutką kostkę 1 dużą cebulę (ja dałem po połowie zwykłej i czerwonej – dla koloru). Zeszklij cebulę najlepiej na smalcu (mnie pozostał smalec z pieczenia gęsi – pycha!).

3. Przygotuj około 100 gramów sera – ja użyłem takiego z niebieską pleśnią, Ty użyj takiego, jaki preferujesz.

4. Usmażoną cebulę dodaj do kaszy.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

5. Do miski przełóż mocno pokruszony ser pleśniowy. Dodaj sól, pieprz i zamieszaj całość. Ponieważ kasza jest letnia ser wspaniale rozpuści się świetnie spajając cały farsz.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

6. Na koniec dodaj 1 łyżkę musztardy Dijon, zamieszaj, dopraw i odstaw.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

7. Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski przesiej 1 szklankę mąki i dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę oliwy oraz pół szklanki gorącej wody.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

8. Zagniataj ciasto, aż zrobi się sprężyste, ale nie za twarde. Odkrój kawałek i rozwałkuj go cienko (resztę ciasta przykryj ściereczką, żeby nie obsychało).

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

9. Wykrawaj pierogi, nakładaj farsz i zlepiaj.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

10. Z podanej ilości składników wychodzi około 40 pierogów.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

11. Gotuj pierogi na wolnym ogniu we wrzącej wodzie przez 3 minuty od ich wypłynięcia.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem


PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ Z SEREM

Podawaj okraszone stopionym masłem lub gęstą, kwaśną śmietaną.

talerz okraszonych skwarkami pierogów

Wolisz jednak PIEROGI RUSKIE? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *