Pierogi z gęsiną i kaszą gryczaną smakują niewiarygodnie dobrze. To moje ulubione pierogi. I choć kocham je chyba wszystkie, to te z gęsiną są the best. Jeśli upieczesz gęś w całości jest wielce prawdopodobne, że pozostanie Ci trochę mięsa. Z ostatnio pieczonej przeze mnie gęsi obiad zjadło 6 dorosłych osób, a pozostało jeszcze 450 gramów gęsiny. To niezwykle smaczne mięso można wykorzystać np. do przyrządzenia pierogów. Zwykle przyrządza się pierogi z gęsiną bez dodatków, ja natomiast proponuję z pyszną kaszą gryczaną, którą bardzo lubię.


PIEROGI Z GĘSINĄ

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 400 gramów pieczonej gęsiny;
  • 200 gramów kaszy gryczanej;
  • sos z pieczenia gęsi;
  • sól, pieprz;

PIEROGI Z GĘSINĄ I KASZĄ GRYCZANĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przesiej 500 gramów zwykłej, pszennej mąki na blat. Dodaj 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę soli i wbij jedno żółtko. Delikatnie nożem „posiekaj” ciasto, a następnie dodawaj gorącej wody. Tyle, ile ciasto „zabierze”.

robimy ciasto na pierogi

2. Zagniataj ciasto około 10 minut, aż stanie się elastyczne, a następnie przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut.

robimy ciasto na pierogi

3. Mięso z gęsi, jeśli było w lodówce, koniecznie podgrzej, najlepiej na parze. Jeśli masz parowar, zajmie to dosłownie 3 minuty. Podgrzane mięso drobno posiekaj.

upieczone mięso z gęsi

4. Do dużej miski przełóż 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej oraz posiekaną gęsinę.

gęsina i kasza gryczana

5. Spoiwem w moich pierogach jest sos, jaki przygotowałem do podanej dzień wcześniej gęsiny, a który również pozostał po wcześniejszej biesiadzie. Dodaj 8-10 łyżek sosu. Dobrze wymieszaj farsz, dopraw (jeśli to konieczne), przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

farsz z gęsiny i kaszy gryczanej

6. Przed lepieniem pierogów wbij do farszu 1 jajko i dobrze wymieszaj wszystko.

Pierogi z gęsiną i kaszą gryczaną

7. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj np. szklanką koła.

wykrawanie pierogów

8. Na każdy kawałek ciasta nakładaj farsz i sklejaj pierogi.

Pierogi z gęsiną i kaszą gryczaną

9. Z podanych ilości przyrządziłem około 40 niezbyt dużych pierogów. Gotuj w osolonej wodzie 4 minuty od ich wypłynięcia.

Pierogi z gęsiną i kaszą gryczaną


PIEROGI Z GĘSINĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Podawaj okraszone cebulką zrumienioną delikatnie na surowym, wędzonym boczku.

Pierogi z gęsiną i kaszą gryczaną

Nie wiesz, jak UPIEC GĘŚ? Kliknij po przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *