Pierogi z dorszem, na które prezentuję przepis poniżej powinny zadowolić smakoszy zarówno ryb, jak i mięsa. Wiadomo, że dorsz to naprawdę smaczna ryba, która jednak surowa nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku. Tego smaku dodaje jej w moim przepisie speck, czyli dojrzewająca wędlina wieprzowa. Tak naprawdę nie musi to być jednak stricte speck, może to być jakakolwiek szynka dojrzewająca, byle dobrze przyprawiona. Należy jednak uważać, aby nie przedobrzyć z ilością szynki, bowiem w takim przypadku może ona całkowicie przyćmić smak dorsza.


PIEROGI Z DORSZEM SKŁADNIKI:

filet z dorsza o wadze 700 gramów;
50 gramów specku lub szynki dojrzewającej;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

10. Gdy składniki połączą się zacznij wyrabiać ciasto na gładką masę. Powinno to trwać 7-10 minut. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 20 minut.

zagniatanie ciasta pierogowego

11. Gdy ciasto i farsz są gotowe można przystąpić do lepienia pierogów.

Pierogi z dorszem i speckiem

12. Rozwałkuj cienko ciasto i stemplem do wykrawania pierogów delikatnie zaznacz powierzchnię pierogów. Następnie nakładaj po około 20 gramów farszu na każdy oznaczony stemplem kawałek ciasta.

Pierogi z dorszem i speckiem

13. Załóż ciasto z farszem kawałkiem płata ciasta, dociśnij dookoła każdego pieroga i stempelkiem wykrawaj pierogi. Oczywiście możesz to zrobić w dowolny, inny sposób, nawet całkowicie ręcznie.

Pierogi z dorszem i speckiem

14. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Woda nie powinna za mocno się gotować, aby pierogi nie rozpadły się.

Pierogi z dorszem i speckiem


PIEROGI Z DORSZEM I SPECKIEM

Podawaj okraszone stopionym masłem oraz z dymką i papryczką chilli. Uwierz, to naprawdę doskonałe zestawienie.

Pierogi z dorszem i speckiem

Spróbuj również KOTLECIKÓW z dorsza PO TAJSKU. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *