Pierogi z borówkami w sezonie letnim to danie obowiązkowe. Wysyp borówek (to lokalna, krakowska nazwa owoców zwanych w pozostałych regionach Polski jagodami) to raj dla ich amatorów. Jednym z najpopularniejszych dań z ich udziałem są pierogi z borówkami. Trudno o prostszy przepis, jak poniższy, ale też gwarantuje on niepowtarzalny smak tego dania. Smak lata. Trud lepienia pierogów zdecydowanie spłaca się po położeniu pierogów na talerzu. Pamiętaj, że posypane cukrem borówki z czasem będą puszczały sok, więc lepiej pospieszyć się z lepieniem pierogów lub odpowiednio wcześniej przełożyć je na sitko. Uzyskanego soku oczywiście nie wylewamy. Pierogi z borówkami szczególnie uwielbiają dzieciaki.


PIEROGI Z BORÓWKAMI SKŁADNIKI:

750 gramów umytych wcześniej i dobrze osuszonych borówek;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

7. Z podanych ilości powinno wyjść około 50 pierogów.

Pierogi z borówkami

8. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty na średnim ogniu.

gotujące sie pierogi z borówkami


PIEROGI Z BORÓWKAMI

Podawaj polane obficie gęstą, kwaśną śmietaną i posypane cukrem.

Pierogi z borówkami

A co powiesz na PIEROGI z TRUSKAWKAMI? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *