Pierogi z bobem to moje niedawne odkrycie. Co do bobu to zawsze mam mieszane uczucia. Lubię, ale nie jadam go za często, w sumie nie wiem dlaczego. A pierogi z bobem jadam tylko raz w roku, w lecie, ale za to zawsze chętnie. Do farszu dodaję 2-3 rodzaje różnych serów tak, aby za każdym pierogi smakowały nieco inaczej. Bryndza jednak jest zawsze obowiązkowo. Jeżeli nie znacie, spróbujcie, bo są smaczne. Pierogi przed podaniem warto okrasić niewielką ilością stopionego masła i posypać również niewielką ilością jednego z serów, który został użyty do farszu. Taki zabieg zdecydowanie podnosi smak pierogów.

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

7. Gdy utrafisz odpowiednią gęstość ciasta zagniataj go około 10 minut, a następnie przełóż do miski nasmarowanej odrobiną tłuszczu, przykryj i pozostaw na 30 minut.

zagniatanie ciast na pierogi

8. Po 30 minutach rozwałkuj cienko ciasto, a następnie wykrawaj z niego kółka.

wykrawanie ciasta na pierogi

9. Do każdego kółka z ciasta nakładaj farsz i sklejaj pierogi. Z podanych ilości wyszło mi 35 dość dużych pierogów.

Pierogi z bobem

10. Pierogi gotuj na średnim ogniu 4-5 minut od ich wypłynięcia.

Pierogi z bobem


PIEROGI Z BOBEM Z PRAWDZIWĄ BRYNDZĄ

Podawaj polane masłem, posypane startym serem i ozdobione listkami świeżej mięty.

pierogi z bobem

Zrób także moje SPAGHETTI z BOBEM. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *