Pierogi wegańskie przepis prosto z Krety

Pieczone wegańskie pierogi z farszem z botwinki i cykorii przygotowane według przepisu z greckiej wyspy Kreta.

Pieczone wegańskie pierogi wypełnione farszem z botwinki i cykorii przygotowane według greckiego przepisu. Te pierogi wegańskie często można spotkać na greckiej wyspie Kreta. Oczywicie nie jako wegańskie, lecz po prostu jako kalitsounia. Kalitsounia występują na wyspie zwykle pod dwoma postaciami. Jako pierogi o dobrze nam znanym kształcie lub kwadratowe w formie koperty. Pierogi te zwykle faszerowane są miękkim serem albo szpinakiem. Często spotyka się również ich miks. Kreteńskie pierogi albo są smażone w oliwie, albo pieczone. Ja zapraszam tym razem na tę drugą wersję.

Składniki

500 gramów liści botwinki
500 gramów liści cykorii
200 gramów mąki pszennej
pół łyżeczki suchych drożdży
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przepis na pierogi wegańskie z Krety

Do pierogów wegańskich użyj takich świeżych ziół, jakie aktualnie są dostępne (sezonowe). Ważne, by była to kombinacja przynajmniej dwóch ich rodzajów. Nadają się wszystkie. Może to być szpinak, rukola, natka pietruszki, roszponka, czy koperek. Ważne, by znać ich smak i stworzyć smaczną przede wszystkim dla siebie kombinację. Ja użyłem botwiny i cykorii.

Odetnij łodygi od liści botwiny i drobno je posiekaj. Liście posiekaj dość grubo. Odetnij korzonki cykorii lub szpinaku. Liście posiekaj podobnie jak liście botwinki. Oczywiście wszystko zależy, jakich ziół użyjesz. Ważna jest ich wielkość (większe należy dla wygody pociąć) oraz twardość (część z nich wymaga dłuższej obróbki cieplnej niż pozostałe). Pamiętaj, żeby podzielić warzywa według czasu i sposobu ich obróbki cieplnej.

Na patelnię wlej oliwę i lekko ją rozgrzej. Wrzuć posiekane łodygi botwinki i smaż je 2 minuty. Następnie wrzuć posiekane liście botwinki, dodaj sól i kontynuuj smażenie. Jeżeli trzeba dolej jeszcze trochę oliwy. W międzyczasie wrzuć na gotującą się wodę liście cykorii i gotuj je 2 minuty od momentu, gdy woda ponownie zawrze. Podgotowane odcedź, a następnie dorzuć do smażącej się na patelni botwinki. Całość dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe warzywa odcedź i pozostaw na durszlaku do odcieknięcia.

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i łyżkę oliwy. Zamieszaj, a następnie wsyp drożdże i wlej około 100 ml letniej wody. Mieszaj składniki dolewając kolejne 100 ml letniej wody (ilość wody jest uzależniona od wilgotności mąki, więc musisz wyczuć kiedy gęstość ciasta będzie właściwa). Zagniataj ciasto 7 minut, a następnie włóż do miski. Posyp je odrobiną mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Porada-> dodatek drożdży do ciasta nie spowoduje, że ciasto pięknie wyrośnie. Drożdże mają jedynie pomóc, by po upieczeniu ciasto nie kruszyło się.

Rozwałkuj ciasto, a potem radełkiem natnij je w kwadraty o pożądanej przez Ciebie wielkości. Przygotowany wcześniej farsz ziołowy bardzo dobrze odciśnij i nałóż go na tak przygotowane ciasto. Formuj kalitsounia łącząc przeciwstawne ze sobą rogi każdego kawałka ciasta. Uformowane pierogi wegańskie ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdego pierożka posmaruj z wierzchu oliwą, a następnie posyp ziarnami białego sezamu. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza mniej więcej 30 minut.

Podawaj na ciepło lub na zimno. Smakują zawsze i każdemu, z okazji i bez okazji. Pamiętaj, że każdy farsz powinien być solidnie doprawiony, aby finalnie całość smakowała jak należy. Szczególnie, gdy farsz jest ziołowy.


Wypróbuj także przepis na pierogi kalitsounia czyli smażone pierogi z greckiej wyspy Kreta.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *