Pierogi ruskie to jedyna rzecz w nazwie której jest słowo „ruskie”, którą uwielbiam. Zresztą większość z nas chyba kocha pierogi ruskie. Ja uwielbiam szczególnie te domowe, kiedy farsz mogę doprawić po swojemu. Moje „ruskie” muszą być porządnie pieprzne, a cebula do nich dodawana winna być mocno zrumieniona (na brązowo) na maśle. Zapewne każdy z Was ma swój przepis, czy jakiś sekretny składniki, który czyni Wasze ruskie najlepszymi na świecie. Porównajcie go z moim i ulepszcie swoje pierogi. Przy robieniu pierogów faktycznie trzeba się trochę natrudzić, ale pierogi domowe udowadniają, że dania robione w domu smakują zdecydowanie lepiej, aniżeli te kupne.


PIEROGI RUSKIE

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • pół łyżeczki soli;
  • 800 gramów mączystych ziemniaków;
  • 500 gramów tłustego twarogu;
  • 1-2 cebule;
  • masło;
  • sól, pieprz;

PIEROGI RUSKIE PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i gotuj 800 gramów ziemniaków. Ziemniaki powinny być mączyste, w żadnym wypadku wczesne, ponieważ te mają za dużo wody.

gotowanie ziemniaków

2. Moje wieloletnie poszukiwania najlepszego sera do „ruskich” zakończyłem wyborem twarogu tłustego, który mam szczęście kupować bezpośrednio u osoby, która go wytwarza z mleka własnych krów. To pyszny, pełnotłusty twaróg. Przygotuj 500 gramów jak najlepszego twarogu; pokrój również w drobną kostkę 1-2 duże cebule (według uznania – ja lubię dużo cebuli).

twaróg wiejski oraz cebule

3. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę, a następnie pozostaw do przestygnięcia.

przepuszczanie ugotowanych ziemniaków przez praskę

4. Twaróg zmiel w maszynce do dużej miski.

mielenie twarogu na pierogi ruskie

5. Pokrojone w drobną kostkę cebule przesmaż dobrze na maśle – ja preferuję cebulę mocno zrumienioną, nawet lekko przypaloną 😉

smażenie drobno posiekanej cebuli

6. Do miski przełóż przesmażoną cebulę. Dodaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, sporo soli i pieprzu – moje „ruskie” muszą być naprawdę pieprzne.

UWAGA: Farsz powinien być doprawiony intensywnie; w pierogach i tak straci nieco swoje „mocy”.

domowy farsz na pierogi ruskie

7. Wymieszaj dokładnie farsz, doprawiając go jeszcze w razie potrzeby. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw farsz na godzinę, aby nieco się przegryzł. Nie ukrywam, że ja farsz robię dzień wcześniej właśnie po to, by lepiej się przegryzł i takie rozwiązanie Wam proponuję, ale wiem, że nie zawsze jest to możliwe. Wtedy godzina winna być OK.

domowy farsz na pierogi ruskie

8. Na blat przesiej przez sitko 400 gramów pszennej mąki. Dodaj 1 żółtko, pół łyżeczki drobnej soli i 2 łyżki oliwy.

przygotowywanie ciasta na pierogi

9. Do ciasta wlej około 1 szklanki gorącej wody i zagniataj ciasto około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.

robimy ciasto na pierogi

10. Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aż gluten zacznie pracować, a ciasto zmięknie.

gotowe ciasto na pierogi

11. Wałkuj ciasto tak długo, aż uzyskasz pożądaną grubość (winno być dość cienkie). Wykrawaj kawałki ciasta np. szklanką (moja „miarka” miała 8 cm średnicy).

wykrawanie pierogów

12. Na każde wykrojone kółko nakładaj farsz i sklejaj pierogi.

Pierogi ruskie

13. Z podanych proporcji powinno wyjść około 50 pierogów.

domowe Pierogi ruskie

14. Wrzuć pierogi na osoloną, gotującą się wodę. Gotuj pierogi na wolnym ogniu max 3 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Pierogi ruskie


PIEROGI RUSKIE

Podawaj okraszone zrumienioną na maśle cebulą albo ze skwarkami z wędzonej słoniny.

Pierogi ruskie

Na Krecie też jedzą PIEROGI – przepis <<TUTAJ>>.


4 thoughts on “PIEROGI RUSKIE lepsze od tych babcinych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *