Obejrzano: 261
5 0
Czas czytania:2 Minuty, 19 Sekundy

Pierogi ruskie to jedyna rzecz w nazwie której jest słowo „ruskie”, którą uwielbiam. Zresztą większość z nas chyba kocha pierogi ruskie. Ja uwielbiam szczególnie te domowe, kiedy farsz mogę doprawić po swojemu. Zapewne każdy z Was ma swój przepis, czy jakiś sekretny składniki, który czyni Wasze ruskie najlepszymi na świecie. Porównajcie go z moim i ulepszcie swoje pierogi. Przy robieniu pierogów faktycznie trzeba się trochę natrudzić. Jednak pierogi domowe udowadniają, że dania robione w domu smakują zdecydowanie lepiej, aniżeli te kupne.


PRZEPIS NA PIEROGI RUSKIE

SKŁADNIKI

400 gramów mąki pszennej;
1 jajko;[FMP]
2 łyżki oliwy z oliwek;
pół łyżeczki soli;
800 gramów mączystych ziemniaków;
500 gramów tłustego twarogu;
1-2 cebule;
masło;
sól, pieprz;


PIEROGI RUSKIE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Obierz i gotuj 800 gramów mączystych ziemniaków.

gotowanie ziemniaków

2. Moje wieloletnie poszukiwania najlepszego sera do „ruskich” zakończyłem wyborem twarogu tłustego, który mam szczęście kupować bezpośrednio u osoby, która go wytwarza z mleka własnych krów. To pyszny, pełnotłusty twaróg. Przygotuj 500 gramów jak najlepszego twarogu; pokrój również w drobną kostkę 1-2 duże cebule (według uznania – ja lubię dużo cebuli).

twaróg wiejski oraz cebule

3. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę, a następnie pozostaw do przestygnięcia.

przepuszczanie ugotowanych ziemniaków przez praskę

4. Twaróg zmiel w maszynce do dużej miski.

mielenie twarogu na pierogi ruskie

5. Pokrojone w drobną kostkę cebule przesmaż dobrze na maśle – ja preferuję cebulę mocno zrumienioną, nawet lekko przypaloną.

smażenie drobno posiekanej cebuli

6. Do miski przełóż przesmażoną cebulę. Dodaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, sporo soli i pieprzu – moje „ruskie” muszą być naprawdę pieprzne.

PORADA-> Farsz powinien być doprawiony intensywnie; w pierogach i tak straci nieco swojej „mocy”.

domowy farsz na pierogi ruskie

7. Wymieszaj dokładnie farsz, doprawiając go jeszcze w razie potrzeby. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw farsz na godzinę, aby nieco się przegryzł. Nie ukrywam, że ja farsz robię dzień wcześniej właśnie po to, by lepiej się przegryzł i takie rozwiązanie Wam proponuję, ale wiem, że nie zawsze jest to możliwe. Wtedy godzina winna być OK.

domowy farsz na pierogi ruskie

8. Na blat przesiej przez sitko 400 gramów pszennej mąki. Dodaj 1 żółtko, pół łyżeczki drobnej soli i wlej 2 łyżki oliwy, a następnie wlej około 1 szklanki gorącej wody. Zagniataj ciasto około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aż gluten zacznie pracować, a ciasto zmięknie.

przygotowywanie ciasta na pierogi

9. Po upływie wskazanego powyżej czasu wałkuj ciasto, aż uzyskasz pożądaną grubość (winno być dość cienkie). Następnie wykrawaj kawałki ciasta np. szklanką (moja „miarka” miała 8 cm średnicy).

wykrawanie pierogów

10. Na każde wykrojone kółko nakładaj farsz i sklejaj pierogi ruskie.

Pierogi ruskie[/FMP]

11. Z podanych proporcji powinno wyjść około 50 pierogów.

domowe Pierogi ruskie

12. Wrzuć pierogi ruskie na osoloną gotującą się wodę, a następnie gotuj pierogi na wolnym ogniu max 3 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Pierogi ruskie


PIEROGI RUSKIE PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj okraszone zrumienioną na maśle cebulą albo ze skwarkami z wędzonej słoniny.

Pierogi ruskie


Wypróbuj <<przepis na kalitosunia pierogi z Krety>>.


4 thoughts on “PIEROGI RUSKIE lepsze od tych babcinych”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.