Pieczonki gdzieniegdzie znane również pod nazwą prażonki (a nawet duszonki) to warstwowa zapiekanka wywodząca się rodem z południowej Polski, a konkretnie z rejonu Zawiercia i okolic. Więcej na temat tego lokalnego smakołyku dowiesz się <<TUTAJ>>. Z pieczonkami jest trochę tak, jak z bigosem, czyli każdy coś od siebie doda, a coś pominie. Według mnie, aby zapiekankę można było nazwać pieczonkami, czy też prażonkami potrzeba ziemniaków, cebuli, kapusty i boczku. Pieczonki to danie jesienne; zwykle przygotowuje się je w zamkniętym kociołku w ognisku. Jeżeli jednak smak przychodzi, to okazuje się, że pieczonki można jak najbardziej przyrządzić również w domu.


PIECZONKI ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I BOCZKIEM

SKŁADNIKI:

  • duże pieczarki;
  • biała kapusta;
  • ziemniaki;
  • surowy wędzony boczek ;
  • dymka;
  • cebula;
  • masło;
  • przyprawa do ziemniaków;
  • sól (jeśli w przyprawie do ziemniaków jej nie ma), pieprz;

PIECZONKI ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I BOCZKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki pokrój w spore kawałki tak, aby potem w daniu były wyczuwalne.

pokrojone pieczarki

2. Rozgrzej patelnię i smaż pieczarki „na brązowo” na maśle klarowanym.

podsmażanie pokrojonych pieczarek na patelni

3. Przygotuj wszystkie składniki Twojej pieczonki: pokrojone w piórka cebule, pokrojony w kostkę surowy, wędzony boczek, pokrojoną dymkę, wcześniej przesmażone na maśle pieczarki, pokrojone w cienkie talarki surowe ziemniaki, poszatkowaną białą kapustę, Twoją ulubioną przyprawę do ziemniaków lub po prostu sól i pieprz;

składniki przygotowane do przyrządzenia zapiekanki

4. W żeliwnym garnku układaj warstwami po kolei: boczek na spód, aby ładnie się wytopił. Na boczku ułóż plasterki ziemniaków – te posyp świeżo zmielonym pieprzem.

układanie warstw składników w żaroodpornym naczyniu

5. Na warstwie ziemniaków ułóż przesmażone wcześniej pieczarki i cebulę.

Pieczonki duszonki prażonki

6. Następnie ułóż warstwę posiekanej białej kapusty i ponownie boczku.

Pieczonki duszonki prażonki

7. Na boczku ułóż kolejną warstwę ziemniaków i lekko dociśnij składniki. Posyp wszystko dymką, a następnie lekko posól, popieprz i posyp przyprawą do ziemniaków.

Pieczonki duszonki prażonki

8. Ułóż kolejną warstwę pieczarek i cebuli.

Pieczonki duszonki prażonki

9. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i posyp je ponownie przyprawą.

Pieczonki duszonki prażonki

10. Na wierzchu rozłóż pieczarki, dymkę i cebulę.

Pieczonki duszonki prażonki

11. Na koniec rozłóż na wierzchu boczek – ponownie dopraw pieprzem i przyprawą do ziemniaków).

Pieczonki duszonki prażonki

12. Całość przykryj posiekaną kapustą. Skrop lekko olejem lub rozłóż trochę smalcu na wierzchu. Przykryj garnek pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 50 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz dalsze 15 minut.

Pieczonki duszonki prażonki


PIECZONKI ZAPIEKANKA

Podawaj na ciepło i pamiętaj, że ich ostateczny skład zależy tylko od Ciebie.

Pieczonki duszonki prażonki

Zrób wyborną ZAPIEKANKĘ kapuścianą przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *