Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

Pieczone gęsie nogi to bez wątpienia przysmak, jakich mało. Większość osób, dla których przyrządzam gęsinę pod jakąkolwiek postacią jest nią zachwycona. I to bynajmniej nie przez moje jakieś nadzwyczajne umiejętności kucharskie. Gęsina po prostu smakuje wybornie. Jedynym wymogiem przy przygotowywaniu tego mięsa jest cierpliwość, bowiem gęsina wymaga czasu. Taką 5 kilogramową gęś piec należ ponad 4 godziny, nogi zaś nawet 2,5 godziny. W niniejszym przepisie nogi, jak nogi, ale sos do nich na bazie octu balsamicznego, miodu spadziowego i sosu sojowego nadaje daniu królewskiego szlifu. Zachęcam.


PIECZONE GĘSIE NOGI

SKŁADNIKI:

  • 2 gęsie nogi o wadze 450 gramów każda;
  • świeży majeranek;
  • suszony majeranek;
  • ciemny sos sojowy;
  • ocet balsamiczny;
  • miód spadziowy iglasty;
  • skrobia ziemniaczana (opcja);
  • sól, pieprz;

PIECZONE GĘSIE NOGI PRZYGOTOWANIE:

1. Gęsie nogi umyj i osusz dokładnie. Następnie natrzyj je solą, obłóż gałązkami świeżego majeranku i włóż do szklanej miski. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na cała noc.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

2. Na drugi dzień wyjmij nogi z lodówki, zdejmij z miski folię i pozostaw gęś na 1 godzinę na wierzchu. Następnie usuń majeranek. Mięso posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

3. Gęsie nogi ułóż skórą do góry na kratce położonej na brytfance. Brytfankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz 15-20 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i zmniejsz temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

4. Nogi natrzyj obficie suszonym majerankiem z obu stron i połóż na kratce skórą w dół. Do brytfanki wlej 1-2 szklanki gorącej wody.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

5. Owiń luźno mięso folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz mięso do miękkości; może to zająć nawet 2,5 godziny. Wskazana cierpliwość.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

6. Podczas pieczenia mięso mniej więcej co pół godziny polewaj tłuszczem zebranym na dnie brytfanki.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

7. Pieczone gęsie nogi są gotowe, gdy mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Na ostatnie pół godziny pieczenia zdejmij z mięsa folię aluminiową, aby ładnie się zrumieniło.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

8. Jeżeli mięso jest gotowe, ale nadal wymaga lepszego zrumienienia przełóż brytfankę na górną półkę, podkręć temperaturę piekarnika do 220 – 230 stopni i piecz gęsie nogi 5-10 minut. Na koniec wyjmij gęsie nogi z piekarnika i połóż na talerz.

UWAGA: Podczas rumienienia mięsa cały czas obserwuj je, aby go nie przypalić.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

9. Przykryj dość luźno upieczone mięso folią aluminiową i pozostaw, aby nieco odpoczęło. W tym czasie zrób sos.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

10. Do brytfanki z sokami z pieczenia wlej odrobinę gorącej wody i plastikową łopatką zeskrob delikatnie pozostałości mięsa. Odparuj nieco wodę.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

11. Zawartość brytfanki zlej do małego garnuszka i pozostaw na kilka minut bez ruchu.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

12. Przez te kilka minut gęsi tłuszcz ułoży się na powierzchni, na dnie zaś pozostanie tzw. „smaczek”.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

13. Delikatnie zlej tłuszcz gęsi do małego słoiczka. Będzie Ci służyć do smażenia i jako dodatek do wielu dań. To znakomity, aromatyczny dodatek np. do kasz.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

14. Pozostały na dnie garnuszka „smaczek” przelej do rondelka i wlej do niego nieco gorącej wody. Zagotuj.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

15. Dopraw sos 1-2 łyżeczkami octu balsamicznego.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

16. Miód wspaniale zrównoważy kwaśny smak octu balsamicznego i słoność sosu sojowego. Obu składników dodaj według własnego uznania. Buduj smak sosu zawsze według własnych upodobań.

UWAGA: Ja używam bardzo ciemnego, prawdziwego sosu sojowego, który jest bardzo, bardzo ciemny. Dzięki temu kolor mojego sosu jest obłędny.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

17. Jeżeli uznasz, że Twój sos jest za rzadki możesz go zagęścić rozpuszczając 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody. Wlewając skrobię do sosu cały czas mieszaj, a po kilku sekundach sos zgęstnieje. Sos jest gotowy.

UWAGA: Dodając za dużo skrobi całkowicie pozbawisz sos smaku.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

18. Oddziel mięso od kości i podziel na dowolnej wielkości kawałki.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

19. W międzyczasie możesz przygotować placek z ciasta, jak na kluski śląskie, który jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów. Również do gęsiny pasuje, jak ulał. Przepis, jak zrobić taki PLACEK znajdziesz <<TUTAJ>>.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie


PIECZONE GĘSIE NOGI W CIEMNYM SOSIE

Podawaj np. z kluskami śląskimi lub plackiem, jak powyżej. Jako dodatek świetnie pasować będzie <<modra kapusta>> lub <<buraki zasmażane>>. Nie powinno braknąć również <<żurawiny na gęsto>>

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *