Pieczeń wołowa w sosie warzywnym z winem Porto

Moja pieczeń wołowa przygotowana została z łopatki wołowej pieczonej razem z warzywami, a podana została w sosie grzybowym z dodatkiem wina Porto.

Moja pieczeń wołowa przygotowana została z łopatki wołowej pieczonej razem z warzywami, a podana została w sosie grzybowym z dodatkiem wina Porto. Pieczeń wołowa (najlepiej kark lub łopatka) to danie, które warto przygotować z okazji jakiegoś szczególnego wydarzenia np. uroczystości rodzinnej. Ja jadam ją zwykle w Święta Bożego Narodzenia, gdy spotykamy się rodzinnie w większym gronie. Szczególnie sos staje się wydarzeniem dnia, naprawdę bardzo go Wam polecam, jest wyborny. Otwarta do jego przygotowania butelka czerwonego Porto idealnie pasuje potem również do deseru. Na pieczeń wołową używam najchętniej łopatki wołowej. To cały kawałek, niesztukowany; upieczony smakuje nadzwyczajnie.

Składniki

1,5 kg kawałek łopatki wołowej (cały kawałek);
słonina wędzona;
1 marchewka;
kawałek pora;
1 łodyga selera naciowego;
3 ząbki czosnku;
suszone oregano;
suszony rozmaryn;
oliwa z oliwek;
kieliszek czerwonego porto;
pół szklanki wywaru z gotowania suszonych grzybów;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Pieczeń wołowa w sosie warzywnym przepis

Przygotuj około 1,5 kg kawałek łopatki wołowej (cały kawałek tzw. plecko), pozbaw błony, jeśli potrzeba, umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym, cienkim nożem nakłuwaj mięso, a następnie szpikuj je kawałeczkami dobrze schłodzonej (najlepiej przymrożonej) słoniny. Mięso owiń sznurkiem spożywczym i odłóż na bok. Przygotuj 1 marchewkę, kawałek pora, łodygę selera naciowego i 3 ząbki czosnku. Warzywa pokrój w grube kawałki i przełóż do miski. Posól, lekko popieprz, dodaj trochę suszonego oregano i rozmarynu. Dolej odrobinkę oliwy, a następnie delikatnie wymieszaj rękami wszystko.

Przygotuj rękaw foliowy, na jego spodzie rozłóż warzywa i wlej pół szklanki wody. Na warzywach w rękawie ułóż mięso, a następnie zamknij po obu stronach. Przełóż przygotowany pakunek do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 2 godzin.

Po tym czasie wyjmij mięso i rozetnij ostrożnie rękaw u góry. Mięso powinno być upieczone. Jeśli masz możliwość sprawdź termometrem spożywczym, czy w środku mięso ma odpowiednią temperaturę. Wstaw z powrotem mięso do piekarnika, ustaw grzanie od góry i piecz kilka minut, aby mięso pięknie się zrumieniło. Wyjmij mięso z piekarnika, usuń z rękawa i odłóż na bok aby odpoczęło (możesz luźno okryć go folią aluminiową).

Porada-> pieczeń wołowa musi parę minut odpocząć, zanim przystąpisz do jej krojenia

Warzywa z rękawa, wraz ze wszystkimi sokami, przelej do garnka. Dolej około 0,5 litra gorącej wody i gotuj wszystko około 15 minut, aż płyn nieco się zredukuje. Zmiksuj blenderem warzywa. Ponieważ w tym momencie sos jest dość kwaśny należy smak zrównoważyć. W tym celu dolej do niego kieliszek czerwonego porto, to wspaniały dodatek do sosów.

Posól, popierz, dodaj również pół szklanki wywaru z gotowania suszonych grzybów (ja miałem zamrożone kostki z gotowania grzybów na Święta). Gotuj kilka minut. Sos przelej przez sitko i starannie go przetrzyj. Przetarty sos przelej z powrotem do garnka, dodaj niewielką ilość śmietany, zamieszaj.

Usuń folię znad mięsa, zdejmij sznurek i na koniec pokrój mięso w centymetrowe plastry. Podawaj z ziemniaczanym puree lub kluskami śląskimi oraz ulubionymi warzywami.


A może pieczeń cielęca z warzywami lub pieczeń wołowa na kwaśno czyli niemiecka Sauerbraten? Oba dania są naprawdę wyjątkowe na wyjątkowe okazje.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *