Pieczeń wołowa na kwaśno to narodowe danie kuchni niemieckiej znana jako Sauerbraten. Kuchnia niemiecka nie należy do finezyjnych, ale jest solidna i sycąca. Nie inaczej jest w przypadku tego dania. Piękny kawałek wołowiny należy marynować przez kilka dni, a następnie upiec go lub udusić. No jasne, cały sekret tkwi w szczegółach. Niniejszy przepis przywiozłem z Frankonii, regionu wchodzącego w skład Bawarii. Głównymi składnikami marynaty są tutaj czerwone wino i ocet winny. Dzięki temu ta pieczeń wołowa na kwaśno ma subtelny smak, a kwaśno jest jedynie odrobinę. Użyte zaś w marynacie przyprawy nadają jej absolutnie niepowtarzalnego smaku.
PRZEPIS NA PIECZEŃ WOŁOWA NA KWAŚNO
SKŁADNIKI
1,3 kg wołowiny (łopatka lub karczek)
500 ml czerwonego wina[FMP]
250 ml octu winnego z czerwonego wina
2 łyżki cukru trzcinowego
mały seler korzeniowy
kawałek pora
1-2 marchewki
2 duże cebule
1-2 liście laurowe
8 jagód jałowca
kawałek kory cynamonu
3-4 goździki
pieprz w ziarnach do smaku
10 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
masło klarowane
pierniki norymberskie lub krajowe
PIECZEŃ WOŁOWA NA KWAŚNO SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Do dużego naczynia szklanego wrzuć cynamon, liście laurowe, goździki oraz zmiażdżone w moździerzu pieprz, jałowiec i ziele angielskie. Umyj warzywa korzeniowe i wraz z porami i cebulą obierz i pokrój na duże kawałki. Umieść warzywa w szklanym naczyniu z przyprawami.
3. Połóż mięso na wierzchu. Do naczynia wlej czerwone wino oraz ocet winny. Do marynaty wsyp 2 łyżki cukru trzcinowego. Mięso powinno być w całości przykryte marynatą. Przykryj naczynie folią spożywczą i pokrywką i wstaw do lodówki na około 5 dni. Obracaj mięso w naczyniu raz dziennie.
4. Wyjmij mięso z marynaty i osusz dokładnie na ręcznikach papierowych. Ma piękny kolor, prawda?
5. Marynatę przecedź przez sitko. Mięso dopraw solą i pieprzem. Obierz kawałek marchewki i pokrój na grube kawałki. Pokrój grubo cebulę i kawałek pietruszki.
PORADA-> Świeże warzywa dodane do pieczeni będzie można podać do obiadu. Warzywa z marynaty oddały smak marynacie i nadadzą się finalnie jedynie do przetarcia na sos.
6. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso z każdej strony na mocnym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i wrzuć pokrojone świeże warzywa.
7. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, a do przesmażonych warzyw wlej połowę podgrzanej przecedzonej marynaty i wrzuć marynowane warzywa. Duś wszystko 1-2 minuty, a w tym czasie zeskrob tzw. smaczek z patelni, który powstał podczas smażenia mięsa.
8. Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Pieczeń wołowa na kwaśno niech piecze się godzinę pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, aby mięso nie pływało w sosie. Jeżeli zastosujesz się do mojego przepisu nie będzie konieczności dolania więcej płynu. Pamiętaj również, że mięso odda także część swoich soków wewnętrznych.
9. Po upływie rzeczonej godziny wyjmij naczynie z piekarnika. Mięso jest już ładnie „złapane”, ale co oczywiste jest jeszcze twarde jak kamień.
10. A oto tajemny składnik frankońskiego Sauerbraten. Skoro stolicą Frankonii jest Norymberga, to przełamanie kwaśności sosu może nastąpić jedynie poprzez dodanie do niego słynnych pierników norymberskich. Trzy sztuki powinny wystarczyć. Pokrusz pierniki i wrzuć do pieczeni. Przykryj naczynie pokrywką i piecz do miękkości mięsa.
11. Pieczeń wołowa winna spędzić w piekarniku mniej więcej 1,5 godziny na kilogram mięsa. Moja pieczeń wołowa na kwaśno idealnie miękka stała się dopiero po 2 godzinach i 20 minutach pieczenia. Zwróć uwagę na esencjonalny sos warzywny w naczyniu. Uwierz, jest pyszny.
12. Przecedź sos do rondla. Z sitka wyjmij świeże warzywa i przełóż je do rondelka z sosem. Pozostałe warzywa (to te z marynaty) przetrzyj lekko do sosu.
13. Pokrój pieczeń wołową na kwaśno na plastry grubości około jednego centymetra.
[/FMP]
PIECZEŃ WOŁOWA NA KWAŚNO PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj na gorąco. Idealnymi dodatkami będą <<KLUSKI ŚLĄSKIE>>, puree ziemniaczane lub knedla ziemniaczane. Świetnym dodatkiem będzie także przygotowana na sposób niemiecki <<DUSZONA CZERWONA KAPUSTA>>.