Pieczeń wieprzowa w delikatnym, pysznym sosie paprykowym to moje ulubione danie. Niestety trudno u nas dostać łopatkę z kością, co znakomicie podniosłoby walory smakowe pieczeni, ale również łopatka bez kości wychodzi z pieca bardzo smaczna i soczysta. Pieczeń wieprzowa na bazie łopatki wieprzowej to doskonała pozycja dla smakoszy mięsa. Nie jest zbyt chuda to fakt, ale to właśnie dzięki tej „odrobinie tłuszczyku” i przerostach smakuje wybornie. Do takiej pieczeni doskonale pasuje sos paprykowy, przygotowany na bazie sosu z pieczenia mięsa.


PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE PAPRYKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma łopatki wieprzowej;
  • Twoja ulubiona przyprawa do wieprzowiny;
  • mielona, słodka czerwona papryka;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE PAPRYKOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Łopatkę o wadze około 1,5 kg dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj ulubione przyprawy; jeżeli używasz mieszanek przypraw sprawdź, czy zawierają sól. Jeżeli tak nie sól dodatkowo mięsa.

łopatka wieprzowa oraz przyprawy

2. Natrzyj dobrze łopatkę ulubionymi przyprawami z obu stron. Mięso uformuj tak, żeby dało się je zwinąć w roladę – w tym celu, jeżeli trzeba, rozbij delikatnie grubsze fragmenty mięsa.

przyprawiona łopatka wieprzowa

3. Zwiń łopatkę w roladę i obwiąż sznurkiem kuchennym. Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

przyprawiona łopatka wieprzowa

4. Mięso włóż do rękawa do pieczenia, wlej pół szklanki wody i zawiąż rękaw z obu stron. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.

łopatka wieprzowa w rękawie pieczeniowym

5. Po tym czasie rozetnij delikatnie rękaw (nie oparz się!), polej powstałym sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na 30 minut (mięso polewaj dodatkowo sosem co 10 minut).

Pieczeń wieprzowa

6. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia – polewaj powstałym sosem co 10 minut, aby jego wierzch nie wysechł.

Pieczeń wieprzowa

7. Powstały podczas pieczenia sos przecedź przez gazę do garnuszka.

przygotowanie sosu paprykowego pieczeniowego

8. W szklance rozpuść w odrobinie wody łyżkę mąki, dodaj 2 łyżeczki kwaśnej śmietany, zahartuj chochelką sosu i przelej wszystko do garnuszka.

sos paprykowy pieczeniowy

9. Do sosu dodaj 2 łyżeczki słodkiej, mielonej czerwonej papryki. Zamieszaj, pogotuj kilka minut na wolnym ogniu i wyłącz gaz pod garnuszkiem.

sos paprykowy pieczeniowy

10. Lekko przestudzone mięso pokrój w plastry; dzięki temu, że mięso zostało zrolowane smak przypraw będzie wyczuwalny w każdym jego kęsie. Tak przygotowana pieczeń wieprzowa jest krucha i aromatyczna.

Pieczeń wieprzowa


PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE PAPRYKOWYM

Mięso wyłóż na talerz, polej sosem paprykowym, rozłóż ulubione dodatki i warzywa, np. duszoną czerwoną kapustę.

Pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym

Po przepis na PIECZEŃ RZYMSKĄ kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *