Pieczeń rzymska z dodatkiem sporej ilości ziół jest często i chętnie jadana na całym świecie, choć rodowód ma europejski. To rodzaj potrawy, w której składniki mogą być różnorodne. Jedyną cechą wspólną takiego klopsa jest jego kształt i sposób przygotowania. Pieczeń rzymska to danie naprawdę proste i dające sporo możliwości „pokazania się” w kuchni. Mój klops musi być mocno ziołowy, dlatego dodaję do niego sporo świeżych ziół. Ty oczywiście możesz kształtować smak swojego klopsa według własnego uznania.
PRZEPIS NA PIECZEŃ RZYMSKA
SKŁADNIKI
450 gramów wołowiny (np.pręga);
350 gramów wieprzowiny (np. łopatka);[FMP]
150 gramów twardego sera żółtego;
1 duże wiejskie jajko;
2-3 ząbki czosnku;
1 łyżka słodkiej, mielonej papryki;
pęczek świeżego koperku;
natka pietruszki;
szczypiorek;
dymka;
słodko kwaśny, tajski sos chili;
sól, pieprz;
PIECZEŃ RZYMSKA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do miski zmiel 450 gramów wołowiny i 350 gramów wieprzowiny. Dodaj jajko, 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz posiekaną białą część dymki (cebulka).
2. Pokrój w drobną kosteczkę około 150 gramów twardego sera żółtego i dodaj do mięsa. Posiekaj drobniutko po sporej garści świeżego koperku, natki pietruszki i szczypiorku.
3. Posiekane zioła dodaj do mięsa; całość dobrze posól, popieprz i dodaj 1 łyżkę słodkiej, mielonej papryki.
4. Wymieszaj bardzo starannie wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i wstaw mięso do lodówki na minimum 1 godzinę.
5. Przygotuj formę do pieczenia – wysmaruj ją olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Papier również lekko posmaruj olejem. Mięso wyjmij z lodówki i uformuj klopsa na kształt formy, w której będziesz go piec.
6. Klopsa bardzo dokładnie rozłóż w formie do pieczenia, a jego wierzch posmaruj słodko kwaśnym tajskim sosem chili. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
7. Po upływie 40 minut zdejmij folię aluminiową z wierzchu, przełóż formę z pieczenią rzymską wyżej w piekarniku i piecz następne 40 minut. Pod koniec możesz włączyć funkcję grzania „od góry” lub grilla, aby zrumienić wierzch mięsa (jeżeli to konieczne).
8. Pieczeń rzymska jest gotowa, gdy jest ładnie zrumieniony z wierzchu. Możesz posmarować go dodatkowo sosem chili z wierzchu, aby wzmocnić smak.
PORADA-> Po wyjęciu z piekarnika pieczeń przed jej krojeniem powinna odpocząć kilka minut, w przeciwnym razie ser wypłynie z niej.
[/FMP]
PIECZEŃ RZYMSKA SPOSÓB PODANIA
Pokrojona w plastry może być zajadana solo, ale równie dobrze smakuje np. z sosem koperkowym. Pozostałe dodatki na talerzu są całkowicie dowolne.
<<pieczeń cielęca przepis>> warzywami okraszony.