Pieczeń cielęca to kolejny przykład, że proste jedzenie jest najlepsze. Oczywiście czasem trzeba zaserwować coś bardziej wystawnego, ale tak naprawdę nawet na niedzielny rodzinny obiad taka pieczeń cielęca w sosie warzywnym będzie daniem znakomitym. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a kluczowym składnikiem dania jest oczywiście mięso. Oczywiście im mięso z młodszego cielaka, tym Twoja pieczeń wyjdzie delikatniejsza. Dlatego tak ważne jest, aby mieć własne źródło zakupu mięsa. Po to, by wiedzieć, czy piec dłużej i w niższej temperaturze, czy klasycznie w 180 stopniach.


PIECZEŃ CIELĘCA

SKŁADNIKI

zwarty kawałek pieczeniowego cielęcego o wadze około 1 kilograma;[FMP]
1 marchewka;
1 pietruszka;
nieduży kawałek pora;
mielone ziele angielskie;
suszone oregano;
oliwa extra vergine;
1 łyżka masła;
1 łyżeczka gęstej, kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

kawałek cielęciny i warzywa korzeniowe

2. Mięso umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi, a następnie posyp sporą ilością mielonego ziela angielskiego i suszonego oregano. Nasmaruj cielęcinę również solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

marynowanie mięsa

3. W międzyczasie obierz i pokrój w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz pora.

krojenie marchewki pietruszki i pora

4. Mięso wyjmij z lodówki, zdejmij folię i pozostaw na około 30 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Pokrojone warzywa umieść w rękawie do pieczenia.

przyprawiony kawałek cielęciny

5. Rękaw do pieczenia zawiąż z jednej strony, jak cukierka. Mięso nasmaruj niezbyt dużą ilością oliwy, a następnie umieść w rękawie do pieczenia pośród znajdujących się tam warzyw. Wlej pół szklanki wody.

Pieczeń cielęca w sosie warzywnym

6. Zawiąż rękaw z drugiej strony i ułóż tak przygotowane mięso w naczyniu żaroodpornym. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny.

Pieczeń cielęca w sosie warzywnym

7. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeżeli nie, piecz dalsze 30 minut. Gdy mięso jest już miękkie rozetnij delikatnie u góry rękaw i wstaw mięso z powrotem do piekarnika na około 15 minut, aż mięso się zrumieni.

UWAGA: Rozcinając rękaw uważaj, aby nie oparzyć się gorącą parą.

Pieczeń cielęca w sosie warzywnym

8. Upieczone mięso wyjmij z rękawa i daj mu chwilę odpocząć. W tym czasie zrobisz sos.

Pieczeń cielęca w sosie warzywnym

9. Zawartość rękawa bez mięsa (warzywa oraz soki powstałe podczas pieczenia mięsa) przelej do garnka. Dodaj masło i gotuj kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.

redukowanie sosu pieczeniowego

10. Sos przelej do blendera i zmiksuj na gładką masę.

sos warzywny pieczeniowy

11. Powstały w wyniku miksowania sos przelej z powrotem do garnka. Jeżeli potrzeba dolej nieco gorącej wody, gdy sos jest za gęsty.

sos warzywny pieczeniowy do cielęciny

12. Jeżeli potrzeba dopraw jeszcze sos solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano.

Pieczeń cielęca w sosie warzywnym

13. Odrobina gęstej, kwaśnej śmietany na koniec zdecydowanie udoskonali smak sosu. Twoja pieczeń cielęca już jest prawie gotowa.

Pieczeń cielęca w sosie warzywnym[/FMP]


PIECZEŃ CIELĘCA

Pokrój mięso w plastry i podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami na aksamitnym, warzywnym sosie. Znakomicie komponuje się np. z gotowanymi ziemniakami i burakami.

Pieczeń cielęca w sosie warzywnym


Przygotuj pyszną PIECZEŃ WIEPRZOWĄ przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *