Pieczarki zapiekane z serem to lekka przekąska, która kryje w sobie dość zdecydowane smaki. Uważajcie, aby nie przedobrzyć z czosnkiem, czy chili. Nadmiar skórki z limonki również nie jest wskazany. Jeżeli jednak odpowiednio dla swojego smaku dobierzecie proporcje „farszu” będziecie zachwyceni tą przekąską. To danie znakomite na co dzień, jak i na przyjęcie – wygląda ciekawie i smakuje nietuzinkowo. Wystarczy grzyby wypełnić je farszem i zapiec. Proste. Naprawdę dobra rzecz.


PIECZARKI ZAPIEKANE Z SEREM

SKŁADNIKI

10 dość sporych, ale nie największych pieczarek;[FMP]
około 100 gramów dobrze rozpiekającego się sera;
1 czerwona papryczka chilli;
dymka lub szczypiorek;
1-2 limonki lub cytryny;
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka musztardy Dijon;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Pieczarki zapiekane z serem składniki

2. Pieczarki oczyść i pozbaw nóżek. Pieczarki muszą mieć odpowiednią wielkość, aby było gdzie nałożyć „farsz”. Jeżeli jednak użyjesz zbyt dużych pieczarek będą się musiały piec zdecydowanie dłużej. Rozłóż grzyby na blasze otworami w dół, wstaw blachę do piekarnika i piecz pieczarki w temperaturze około 180 stopni przez 10-15 minut, aż „wypuszczą” nadmiar wody.

pieczarki na blasze do pieczenia

3. Czym „wypełnić” pieczarki? Przygotuj czosnek, papryczkę chili, dymkę, skórkę z limonki i ser. Możesz użyć dowolnego, ulubionego sera, ale ważne, by dobrze się rozpiekał. Czosnek, chilli i dymkę posiekaj drobniutko, ser zaś podziel na około 1 centymetrowej wielkości kostki.

posiekana dymka chili i czosnek oraz krojony na małe kawałki ser

4. Zetrzyj skórkę z cytryny lub limonki (oczywiście uprzednio sparz je wrzątkiem).

starta skórka z dwóch limonek

5. Do małej miseczki włóż musztardę Dijon, posiekany czosnek i otartą skórkę z limonki.

Pieczarki zapiekane z serem

6. Wciśnij do miseczki sok z limonki, dodaj nieco soli, jeżeli potrzeba. Wymieszaj całość, spróbuj i dopraw dodatkowo według uznania, jeżeli potrzeba.

Pieczarki zapiekane z serem

7. Wyjmij blachę z pieczarkami z piekarnika. Usuń nadmiar wody, która się z nich wydobyła i ułóż je na blasze otworami do góry. Popierz każdą pieczarkę i nałóż stosowną ilość przygotowanej przed chwilą pasty („farszu”). Posyp pieczarki posiekaną chilli.

Pieczarki zapiekane z serem

8. Posyp pieczarki posiekaną dymką.

Pieczarki zapiekane z serem

9. Na środku każdej z pieczarek ułóż po kostce sera żółtego. Wstaw pieczarki do piekarnika i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser się stopi i nieco przyrumieni.

Pieczarki zapiekane z serem[/FMP]


PIECZARKI ZAPIEKANE Z SEREM ŻÓŁTYM

Podawaj na gorąco, od razu po ich zapieczeniu.

Pieczarki zapiekane z serem żółtym


Spróbuj pysznych PIECZAREK faszerowanych przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *