Pieczarki pieczone z łososiem wędzonym i serem

Pieczarki pieczone w mojej wersji to pieczarki Portobello wypełnione łososiem wędzonym oraz dwoma rodzajami sera i zapiekane.

Pieczarki pieczone to bardzo popularny klasyk w wielu kuchniach świata. Pieczone albo zapiekane, nie ma znaczenia. Zwykle faszerujemy te popularne grzyby czym tylko się da. Ile głów, tyle pomysłów. Dzisiaj do grzybów trafił wędzony łosoś oraz oczywiście ser. A w zasadzie sery. Jest tam oczywiście coś jeszcze, coś co lubi szczególnie łosoś wędzony. O szczegółach dowiesz się z przepisu. Zapraszam, bo jest naprawdę pysznie.

Składniki

200 gramów łososia wędzonego na zimno
5 pieczarek Portobello
100 gramów mozzarelli
100 gramów łatwo rozpiekającego się sera typu Gouda
cytryna
sól, pieprz

Przepis na pieczarki pieczone z łososiem

Oczyść pieczarki i odkrój nóżki, a następnie umieść je wnętrzem do góry w naczyniu żaroodpornym. Lekko posól i posyp grzyby świeżo zmielonym pieprzem. Odwróć pieczarki kapeluszami do góry i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 10 do 15 minut, aby pozbawić grzyby nadmiaru wody.

Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Odlej wodę z pieczarek, również z ich wnętrz. Do wnętrza każdej z pieczarek włóż łososia wędzonego, a następnie zetrzyj na nie skórkę z cytryny.

Nałóż do pieczarek starte sery. To może być dowolna ich kombinacja, wszystko zależy od Ciebie. Ważne, aby były to sery dobrze rozpiekające się. Pieczarki będą się piekły zaledwie kilka minut, więc dobrze aby w tym czasie sery pięknie się rozpiekły. A jeszcze lepiej, aby na koniec ładnie się przyrumieniły i stały się lekko chrupiące. Przed samym pieczeniem skrop całość odrobiną soku z cytryny.

Wstaw naczynie żaroodporne z pieczarkami do piekarnika, a następnie zapiekaj maksymalnie 10 minut, aż sery pięknie się roztopią. Tuż przed wyjęciem możesz przełożyć naczynie wysoko do piekarnika i podkręcić temperaturę do 250 stopni. W ciągu minuty ser powinien ładnie się zrumienić. Ale uwaga! Nie przypal sera!

Pieczarki pieczone z łososiem sposób podania

Wyjmij pieczarki z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aż nieco odpoczną. Serwuj skropione ostrym sosem, np. sriratcha oraz posypane zemstą z cytryny.


Wypróbuj pyszny przepis na omlet z fetą prosty, ale smakowity, idealny na śniadanie i lunch.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *