Obejrzano: 573
6 0
Czas czytania:2 Minuty, 4 Sekundy

Pide to turecki płaski chlebek faszerowany mielonym mięsem przypominający włoską pizzę. Co prawda różni się kształtem, jednak smakiem pizzy z pewnością dorównuje. A może nawet ją przebija. Pide to najpopularniejszy (obok lahmacuna) turecki fast food. Drożdżowe ciasto wypełnia się farszem i piecze w piecu. Przygotowuję się łatwo, a smak jest wyborny. Jeżeli nie jadasz mięsa nie czuj się skrępowanym do czynienia dowolnych modyfikacji zarówno farszu, jak i ciasta.


PRZEPIS NA PIDE

SKŁADNIKI

CIASTO NA PIDE:

270 gramów mąki pszennej[FMP]
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki oliwy lub oleju
pół szklanki letniej wody
płaska łyżeczka suszonych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
1 małe jajko

FARSZ DO PIDE:

250 gramów mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy
kawałek zielonej papryki
kawałek czerwonej papryki
łyżeczka ostrej pasty pomidorowo paprykowej
1 duży pomidor
sól


PIDE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Najlepszym mięsem na pide będzie kombinacja wołowiny i jagnięciny. Gęsty jogurt typu greckiego albo tureckiego nada ciastu elastyczności i jeszcze lepszego smaku. Ostra pasta paprykowa zaś wzbogaci smak farszu.

pide składniki

2. Do miski wlej olej lub oliwę, wbij jajko, dodaj jogurt i wlej nieco letniej wody.

w misce znajdują się składniki na ciasto drożdżowe

3. Następnie wsyp do miski mąkę, szczyptę cukru, soli i drożdże. Pamiętaj, aby te ostatnie ni miały bezpośredniego kontaktu z solą.

opakowanie drożdży w dłoni

4. Połącz wszystkie składniki, a następne zagniataj na gładkie ciasto. Gdy ciasto nie lepi się do rąk włóż je do podsypanej mąką miski, przykryj miskę suchą ściereczką i odstaw na 45 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.

wyrobione ciasto drożdżowe na dłoni

5. Podczas gdy ciasto wyrasta przygotuj farsz. Zacznij od posiekania drobno cebuli. Podobnie pokrój zieloną i czerwoną paprykę.

warzywa leżą na desce kuchennej

6. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli. Następnie na zeszkloną cebulę wrzuć mięso i smaż je, aż zbrązowieje. Wtedy dodaj sól do smaku i wrzuć paprykę.

na patelni smaży się mięso mielone oraz pokrojona papryka

7. Do mięsa dodaj startego pomidora.

starty pomidor

8. Ostra pasta paprykowa podkręci smak farszu i doda mu pikanterii. Smaż farsz kilka minut doprawiając na koniec do smaku według uznania.

Pide turecki płaski chlebek faszerowany mielonym mięsem

9. Ciasto pokrój na cztery kawałki, a następnie każdy z nich rozwałkuj na podłużne elementy. Na każdy z kawałków ciasta nałóż farsz.

Pide turecki płaski chlebek faszerowany mielonym mięsem

10. Składaj boki każdego z kawałków ciasta tak, aby powstały z nich łódeczki. Wierzch farszu możesz posypać startym serem (np. mozzarellą) lub posmarować rozkłóconym jajkiem. Piecz pide w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się ciasta.

Pide turecki płaski chlebek faszerowany mielonym mięsem[/FMP]


PIDE SPOSÓB PODANIA

Podawaj na ciepło w całości lub pokrojone w poprzek kawałki.

Pide turecki płaski chlebek faszerowany mielonym mięsem


Przygotuj również inny turecki przysmak <<lahmacun szybkie jadło>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.