Piadina romagnola to pochodzący z północnych Włoch cienki placek pszenny, który wypełnia się dowolnymi dodatkami i podaje na ciepło. Sekretem jego smaku jest odrobina smalcu dodawana do ciasta podczas jego zagniatania. Zwykle po nałożeniu składników piadinę składało się na połowę i podawało od razu, jednak od jakiegoś czasu, ze względu na łamliwość piadiny jeden placek po prostu przykrywa się drugim albo podaje przekrojony na połowę do samodzielnego złożenia. Tak jest po prostu wszystkim łatwiej. A co do środka piadiny? A co się żywnie komu podoba. Na przykład ser stracchino (może być mozzarella), mortadela bolońska z pistacjami (może być szynka parmeńska), twardy ser do posypania (Grana Padano) i zwykle rukola. Zapraszam na piadinę.


PIADINA ROMAGNOLA SKŁADNIKI:

1 kilogram mąki (na około 8 piadin);

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


PIADINA ROMAGNOLA

Gotową piadinę zdejmij z patelni i pokrój radełkiem do pizzy lub dużym nożem na 6 kawałków. Dla przeciętnego zjadacza chleba taka jedna „podwójna” piadina jest w zupełności wystarczająca, aby porządnie się najeść.

Piadina romagnola przepis oryginalny

Alzacki PODPŁOMYK również powinien Cię zachwycić. Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *