Piadina romagnola to pochodzący z północnych Włoch cienki placek pszenny, który wypełnia się dowolnymi dodatkami i podaje na ciepło. Zwykle po nałożeniu składników piadinę składało się na połowę i podawało od razu, jednak od jakiegoś czasu, ze względu na łamliwość piadiny jeden placek po prostu przykrywa się drugim albo podaje przekrojony na połowę do samodzielnego złożenia. Tak jest po prostu wszystkim łatwiej. A co do środka piadiny? A co się żywnie komu podoba. Na przykład ser stracchino (może być mozzarella), mortadela bolońska z pistacjami (może być szynka parmeńska), twardy ser do posypania (Grana Padano) i zwykle rukola. Zapraszam na piadinę.
PIADINA ROMAGNOLA
SKŁADNIKI
1 kilogram mąki (na około 8 piadin);
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
PIADINA ROMAGNOLA SPOSÓB PODANIA
Gotową piadinę zdejmij z patelni i pokrój radełkiem do pizzy lub dużym nożem na 6 kawałków. Dla przeciętnego zjadacza chleba taka jedna „podwójna” piadina jest w zupełności wystarczająca, aby porządnie się najeść.
Alzacki PODPŁOMYK również powinien Cię zachwycić. Przepis <<TUTAJ>>.