Piadina romagnola to pochodzący z północnych Włoch cienki placek pszenny, który wypełnia się dowolnymi dodatkami i podaje na ciepło. Zwykle po nałożeniu składników piadinę składało się na połowę i podawało od razu, jednak od jakiegoś czasu, ze względu na łamliwość piadiny jeden placek po prostu przykrywa się drugim albo podaje przekrojony na połowę do samodzielnego złożenia. Tak jest po prostu wszystkim łatwiej. A co do środka piadiny? A co się żywnie komu podoba. Na przykład ser stracchino (może być mozzarella), mortadela bolońska z pistacjami (może być szynka parmeńska), twardy ser do posypania (Grana Padano) i zwykle rukola. Zapraszam na piadinę.


PIADINA ROMAGNOLA

SKŁADNIKI

1 kilogram mąki (na około 8 piadin);

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


PIADINA ROMAGNOLA SPOSÓB PODANIA

Gotową piadinę zdejmij z patelni i pokrój radełkiem do pizzy lub dużym nożem na 6 kawałków. Dla przeciętnego zjadacza chleba taka jedna „podwójna” piadina jest w zupełności wystarczająca, aby porządnie się najeść.

Piadina romagnola przepis oryginalny


Alzacki PODPŁOMYK również powinien Cię zachwycić. Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *