Perkelt z kurczaka to klasyczne i bardzo popularne węgierskie danie. Podany z węgierską mizerią na kwaśno makaronem zacierką stanowi kwintesencję kuchni węgierskiej. Kuchnia ta może nie należy do dietetycznych, ale wspaniałych smaków i aromatów z pewnością nie można jej odmówić. Jeżeli to danie jest dla Ciebie za „ciężkie” nie dodawaj do niego ani słoniny, ani smalcu. Ale rezygnując z nich rezygnujesz ze smaku, który kuchnię węgierską czyni jedną z najsmaczniejszych na świecie, Choć przez ten świat jeszcze nie do końca docenianą. Perkelt z kurczaka  to pozycja obowiązkowa dla prawdziwych smakoszy.


PERKELT Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z udek kurczaka;
  • 1 cebula;
  • trochę surowej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);
  • sporo mielonej, słodkiej papryki;
  • trochę mielonej ostrej papryki;
  • 2 duże ogórki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki octu spirytusowego;
  • 1 szklanka makaronu zacierka;
  • sól, pieprz;

PERKELT Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso z wyluzowanych udek z kurczaka (lub inne części – mięso na gulasz węgierski wcale nie musi być krojone w kostkę) dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Sól wetrzyj dość dokładnie w kurczaka, a samo mięso ponakłuwaj dodatkowo widelcem. Przełóż mięso do szklanej miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Tak przygotowany kurczak będzie o niebo smaczniejszy, aniżeli solony tuż przed przygotowaniem.

mięso z udek kurczaka

2. W dniu przygotowania perkeltu zacznij od zrobienia mizerii. Będziesz potrzebować świeżych ogórków, soli, cukru i octu spirytusowego. A jak przyrządzić mizerię na sposób węgierski dowiesz się <<TUTAJ>>.

ogórki ocet i cukier

3. Składniki perkeltu: przygotowany dzień wcześniej kurczak, 1 cebula, trochę surowej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy), sporo mielonej, słodkiej papryki, trochę mielonej ostrej papryki.

UWAGA: Smalec z mangalicy i słonina wędzona to obowiązkowe dodatki do gulaszy węgierskich.

perkelt z kurczaka składniki

4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

pokrojona w drobną kostkę cebula

5. W kostkę pokrój również wędzoną słoninę – doda ona nieprawdopodobnego smaku daniu.

pokrojona w kostkę wędzona słonina

6. Na rozgrzaną patelnię wrzuć słoninę i obsmaż ją krótko. Dorzuć cebulę i smaż do jej zeszklenia.

smażenie cebuli na słoninie wędzonej

7. Wyłącz gaz pod patelnią, a następnie wsyp 2 duże łyżki mielonej, słodkiej papryki. Jakość papryki ma kolosalne znaczenie dla tego dania – oczywiście najlepsza jest ta oryginalna, węgierska.

perkelt z kurczaka

8. Połącz paprykę z cebulą i słoniną mieszając całość tak, aby powstała jednolita masa.

węgierska pasta paprykowa

9. Włącz gaz pod patelnią, włóż części kurczaka i dobrze je obtocz w masie paprykowej. Smaż mięso 2-3 minuty.

perkelt z kurczaka

10. Przełóż kurczaka do małego garnka, a na patelnię wlej pół szklanki wrzącej wody – zamieszaj, aby zebrać wszystkie smaki z patelni.

perkelt z kurczaka

11. Zawartość patelni przelej do garnka z kurczakiem – wody ma być tylko tyle, aby kurczak mógł się dusić na wolnym ogniu. Woda nie może przykrywać mięsa.

perkelt z kurczaka

12. Na rozgrzaną patelnię wrzuć nieco smalcu, wytop go i dodaj szklankę makaronu zacierki. Smaż do zrumienienia. Makaron przełóż do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą i gotuj go do miękkości.

smażenie zacierki

13. Gdy kurczak jest już miękki dopraw sos solą i ostrą, mieloną papryką. Sos powinien być mocno paprykowy i lekko ostry.

perkelt z kurczaka


PERKELT Z KURCZAKA

Podawaj z węgierską mizerią na kwaśno oraz zacierką.

perkelt z kurczaka


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *