Penne Arrabiata to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Niech nie zdziwi Was, że sos w tym daniu jest niezwykle ostry. Wszak „arrabiata” po włosku znaczy „wściekły”, czyli w tym przypadku właśnie bardzo ostry, wręcz wściekle ostry. To danie z charakterem, które ma wycisnąć z Was siódme poty. Jeżeli nie lubicie dań na ostro raczej odpuście sobie zrobienie penne arrabiata, ale nigdy przenigdy nie róbcie go bez tej pożądanej ostrości. To przecież istota tego dania. Jak każde niemal danie kuchni włoskiej z pastą w roli głównej i to przygotowuje się błyskawicznie, a jego smak zależy od jakości użytych składników.


PENNE ARRABIATA

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów makaronu penne;
  • puszka pomidorów, przecier pomidorowy lub 3 duże dojrzałe pomidory;
  • 1 bardzo ostra papryczka lub suszone chilli;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • natka pietruszki;
  • pecorino lub parmezan do posypania;
  • oliwa extra vergine;
  • sól morska;

PENNE ARRABIATA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. W szczycie sezonu letniego użyj bardzo dojrzałych pomidorów, alternatywnie zastąp je przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki. W oryginalnym przepisie stosuje się ostrą  papryczkę peperoncino, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast niej użyć suszonego chilli. Ma znacznie większą moc, aniżeli świeża papryczka. No i makaron. Zwykle właśnie penne, ale i tutaj spokojnie można zastąpić go innym, według własnego upodobania.

Penne Arrabiata

2. Czosnek obierz i posiekaj, przygotuj suszone chilli lub pokrój drobno świeżą papryczkę.

płatki suszonego chilli i posiekany czosnek

3. W dużym garnku zagotuj wodę, dobrze ją posól, wrzuć makaron i gotuj go według wskazań na opakowaniu. Jak prawidłowo ugotować makaron dowiesz się <<TUTAJ>>.

gotowanie makaronu penne

4. Podczas, gdy makaron się gotuje przygotuj sos. W tym celu wlej na patelnię około 4 łyżek oliwy i lekko ją podgrzej.

wlewanie oliwy na patelnię

5. Wrzuć posiekany czosnek i chilli. Smaż przyprawy na niezbyt mocnym ogniu, aby uwolnić ich aromaty. Uważaj jednak, aby się nie przypaliły!

suszone płatki chilli na dłoni

6. Przełóż na patelnię siekane pomidory lub pasatę pomidorową.

Penne Arrabiata

7. Sos posyp solą morską, zamieszaj i duś na średnim ogniu 3-4 minuty.

doprawianie solą sosu pomidorowego

8. Sos winien dusić się na niezbyt mocnym ogniu, jednak należy go odparować. Postaraj się wyczuć czas przygotowania sosu aby był zbliżony do czasu ugotowania się makaronu.

sos pomidorowy dusi się na patelni

9. Posiekaj natkę pietruszki. Pamiętaj, że to łodygi mają zdecydowanie mocniejszy aromat. Jest to szczególnie ważne, gdy Twój sos zbyt intensywnie pachnie czosnkiem. W takim przypadku dodatek większej ilości natki zneutralizuje tę intensywność.

posiekana natka pietruszki

10. Wrzuć do sosu posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj, spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku solą i chilli, gdyby sos wciąż nie wypalał gardła, jak należy…

gotowy sos pomidorowy na patelni

11. Odcedź makaron i wrzuć go do sosu.

Penne Arrabiata

12. Wyłącz gaz pod patelnią i dobrze wymieszaj makaron, aby sos oblepił go dokładnie.

Penne Arrabiata


PENNE ARRABIATA

Podawaj od razu posypując obficie serem pecorino lub parmezanem. Penne arrabiata to błyskawiczne, pyszne danie z charakterem.

Penne Arrabiata


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *