Penne Arrabiata to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Niech nie zdziwi Was, że sos w tym daniu jest niezwykle ostry. Wszak „arrabiata” po włosku znaczy „wściekły”, czyli w tym przypadku właśnie bardzo ostry, wręcz wściekle ostry. To danie z charakterem, które ma wycisnąć z Was siódme poty. Jeżeli nie lubicie dań na ostro raczej odpuście sobie zrobienie penne arrabiata, ale nigdy przenigdy nie róbcie go bez tej pożądanej ostrości. To przecież istota tego dania. Jak każde niemal danie kuchni włoskiej z pastą w roli głównej i to przygotowuje się błyskawicznie, a jego smak zależy od jakości użytych składników.
PENNE ARRABIATA
SKŁADNIKI
200 gramów makaronu penne;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
12. Wyłącz gaz pod patelnią i dobrze wymieszaj makaron, aby sos oblepił go dokładnie.
PENNE ARRABIATA PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj od razu posypując obficie serem pecorino lub parmezanem. Penne arrabiata to błyskawiczne, pyszne danie z charakterem.