Paszteciki z mięsem i warzywami to moja odpowiedź na indyjskie pierożki samosa. Te ostatnie są popularne na całym świecie, ale ich nadzienie raczej pozostaje bez mięsa. Moje paszteciki z mięsem zawierają jagnięcinę i drób, warzywa zaś odpowiadają raczej klimatowi europejskiemu. Nie namawiam Was do bezwarunkowego kopiowania składników z mojego przepisu, raczej eksperymentujcie, używajcie warzyw sezonowych. Stosując się jednak do mojego przepisu daję Wam gwarancję, że Wasze paszteciki będą naprawdę przepyszne. W przepisie użyłem kupowanych często przeze mnie w Wiedniu surowych kiełbasek merguez. To tunezyjskie kiełbaski z dodatkiem m.in. papryki, kminu rzymskiego, harisy i cynamonu. Będzie o nie trudno w Polsce, ale możecie je zastąpić innymi, równie ciekawie przyprawionymi.


PASZTECIKI Z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 250 gramów kiełbasek merguez lub innych, dobrze przyprawionych;
  • 200 gramów mięsa z indyka;
  • 100 gramów brązowej soczewicy;
  • czerwona papryka;
  • marchewka;
  • duża cebula;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 1 kapusta pak choy lub kawałek kapusty pekińskiej;
  • 100 gramów zielonego groszku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • 2 jajka;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku, ziół prowansalskich i cząbru;
  • 2 łyżeczki przyprawy curry;

PASZTECIKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Paszteciki z mięsem i warzywami w curry składniki

2. Soczewicę przepłucz, włóż do garnka z gorącą wodą, dodaj suszone tymianek, zioła prowansalskie i cząber i gotuj do miękkości według wskazań na opakowaniu. Ugotowaną soczewicę odcedź i odłóż na bok.

gotowanie brązowej soczewicy

3. Marchewkę, seler naciowy, cebulę i czerwoną paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Groszek podgotuj, aby był „al dente”.

drobno pokrojone warzywa w misce

4. Pak choy to bardzo chrupiąca, smaczna i świetna do obróbki cieplnej kapusta. Pokrój ją również w niedużą kosteczkę.

krojenie pak choy

5. Dwa rodzaje mięsa: kiełbaski jagnięce merguez oraz kotlety z indyka. Razem stanowią znakomite połączenie smaku oraz delikatności. Oba mięsa zmiel w maszynce.

kotlety z indyka i kiełbaski merquez

6. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć pokrojone marchewkę, cebulę, selera i paprykę. Smaż warzywa na niezbyt mocnym ogniu kilka minut.

na patelni smażą się drobno pokrojone warzywa

7. Wrzuć na patelnię pak choy oraz posiekany czosnek. Dodaj sól, pieprz, ostrą mieloną paprykę i drobno posiekany czosnek. Smaż wszystko kolejne kilka minut.

smażenie drobno pokrojonych warzyw

8. Przesmażone warzywa przesuń na jedną połowę patelni – dodaj do nich groszek. Na drugą połowę wrzuć mielone mięso.

przyrządzatnie farszu do pierogów samosa

9. Na patelnię wsyp przyprawę curry. Ile? Według uznania oraz mocy Twojej przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystko i smaż chwilę, aż mięso się przyrumieni, a warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące.

przyprawa mielone curry

10. Na koniec spróbuj farszu i w razie konieczności dopraw przyprawą, której smak jest zbyt słabo wyczuwalny. Pamiętaj – farsz należy smażyć w sumie około 10 minut. Zbyt długie smażenie spowoduje, że będzie przesuszony. Paszteciki z mięsem będą się jeszcze przecież piekły, więc lepiej farszu nie dosmażyć, aniżeli go przesuszyć.

domowy farsz do samosów

11. Gotowy farsz przełóż do dużej miski. Dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.

Paszteciki z mięsem i warzywami w curry

12. Kwestia zasadnicza – czy dodać do farszu jajko, czy nie? Jeżeli farsz jest zbyt suchy dodaj, jeżeli jest OK jajka po prostu nie dodawaj – nie ma potrzeby. Ostatecznie wymieszaj farsz bardzo dokładnie, aby stał się jednolity.

UWAGA: Jajko dodaj do farszu tylko wtedy, jeżeli uznasz, że jest to konieczne dla poprawy jego tekstury.

Paszteciki z mięsem i warzywami w curry

13. Z lodówki wyjmij ciasto francuskie i rozłóż je na blacie. Jeżeli masz cierpliwość wykrój z ciasta małe kawałki, jeżeli wolisz (tak, jak ja…) po prostu podziel ciasto na 6 części – zrobisz pasztety – giganty ? Brzegi każdego z 6 kawałków ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Na każdą z 3 części nakładaj farsz.

Paszteciki z mięsem i warzywami w curry

14. Przykryj pokryte farszem ciasto drugim kawałkiem i dociśnij brzegi. Brzegi zagnieć następnie widelcem i posmaruj całe paszteciki rozbełtanym jajkiem. Paszteciki z mięsem ułóż na papierze do pieczenia, a ten na blasze z piekarnika. Blachę z pasztecikami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.

Paszteciki z mięsem i warzywami w curry

15. Paszteciki piecz około 25 minut, aż ciasto pięknie się zrumieni, a kolejne jego warstwy urosną.

Paszteciki z mięsem i warzywami w curry


PASZTECIKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI W CURRY

Podawaj przekrojone na pół. Znakomicie smakują solo, ale również jako dodatek do innych dań. Smakują i na ciepło, i na zimno.

Paszteciki z mięsem i warzywami w curry

Zrób również KROKIETY z DORSZA przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *