Paszteciki z mięsem i warzywami o smaku curry

Paszteciki z mięsem i warzywami przygotowane z ciasta francuskiego wypełnionego farszem mięsnym z soczewicą i innymi warzywami doprawione aromatyczną przyprawą curry.

Paszteciki z mięsem i warzywami to moja odpowiedź na indyjskie pierożki samosa. Te ostatnie są popularne na całym świecie, ale ich nadzienie raczej pozostaje bez mięsa. Moje paszteciki z mięsem zawierają jagnięcinę i drób, warzywa zaś odpowiadają raczej klimatowi europejskiemu. Nie namawiam do bezwarunkowego kopiowania składników z mojego przepisu, raczej eksperymentuj, używajcie warzyw sezonowych. Jeśli zastosujesz się do mojego przepisu daję Ci gwarancję, że Twoje paszteciki będą naprawdę przepyszne.

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego;
250 gramów kiełbasek merguez lub innych, dobrze przyprawionych;
200 gramów mięsa z indyka;
100 gramów brązowej soczewicy;
czerwona papryka;
marchewka;
duża cebula;
2 łodygi selera naciowego;
1 kapusta pak choy lub kawałek kapusty pekińskiej;
100 gramów zielonego groszku;
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
2 jajka;
natka pietruszki;
sól, pieprz;
po 1 łyżeczce suszonego tymianku, ziół prowansalskich i cząbru;
2 łyżeczki przyprawy curry;

Przepis na paszteciki z mięsem w curry

Soczewicę przepłucz, włóż do garnka z gorącą wodą, dodaj suszone tymianek, zioła prowansalskie, a także cząber i gotuj do miękkości według wskazań na opakowaniu. Ugotowaną soczewicę odcedź i odłóż na bok.

Marchewkę, seler naciowy, cebulę i czerwoną paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Groszek podgotuj, aby był „al dente”. Pak choy to bardzo chrupiąca, smaczna i świetna do obróbki cieplnej kapusta. Pokrój ją również w niedużą kosteczkę. Dwa rodzaje mięsa: kiełbaski jagnięce merguez oraz kotlety z indyka. Razem stanowią znakomite połączenie smaku oraz delikatności. Oba mięsa zmiel w maszynce.

Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć pokrojone marchewkę, cebulę, selera i paprykę. Smaż warzywa na niezbyt mocnym ogniu kilka minut. Następnie wrzuć na patelnię pak choy oraz posiekany czosnek. Dodaj sól, pieprz, ostrą mieloną paprykę i drobno posiekany czosnek. Smaż wszystko kolejne kilka minut.

Przesmażone warzywa przesuń na jedną połowę patelni, a następnie dodaj do nich groszek. Na drugą połowę patelni wrzuć mielone mięso. Na patelnię wsyp teraz przyprawę curry. Ile? Według uznania oraz mocy Twojej przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystko i smaż chwilę, aż mięso się przyrumieni, a warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące.

Na koniec spróbuj farszu i w razie konieczności dopraw przyprawą, której smak jest zbyt słabo wyczuwalny. Pamiętaj, farsz należy smażyć w sumie około 10 minut. Zbyt długie smażenie spowoduje, że będzie przesuszony. Paszteciki z mięsem będą się jeszcze przecież piekły, więc lepiej farszu nie dosmażyć, aniżeli go przesuszyć. Gotowy farsz przełóż do dużej miski. Dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.

Porada-> zdecyduj, czy do farszu potrzebne jest jajko, aby spoić całość

Z lodówki wyjmij ciasto francuskie i rozłóż je na blacie. Jeśli masz cierpliwość wykrój z ciasta małe kawałki, jeśli wolisz (tak, jak ja) po prostu podziel ciasto na 6 części, zrobisz pasztety giganty. Brzegi każdego z 6 kawałków ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Na każdą z 3 części nakładaj farsz.

Przykryj pokryte farszem ciasto drugim kawałkiem i dociśnij brzegi. Brzegi zagnieć następnie widelcem i posmaruj całe paszteciki rozbełtanym jajkiem. Paszteciki z mięsem i warzywami ułóż na papierze do pieczenia, a ten na blasze z piekarnika. Blachę z pasztecikami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Paszteciki z mięsem i warzywami piecz około 25 minut, aby ciasto pięknie się zrumieniło, a kolejne jego warstwy urosły.

Paszteciki z mięsem i warzywami sposób podania

Podawaj przekrojone na pół. Znakomicie smakują solo, ale również jako dodatek do innych dań. Smakują i na ciepło, i na zimno.


Przygotuj również krokiety z dorsza bacalhau. Absolutnie wyjątkowe jedzenie. Podobnie jak palmiery na słono z salami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *