Paszteciki z mięsem do barszczu czerwonego

Paszteciki z mięsem to chrupiące ciasto wypełnione farszem mięsnym idealne do podawania z barszczem czerwonym.

Paszteciki z mięsem to chrupiące ciasto wypełnione farszem mięsnym idealne do podawania z barszczem czerwonym. Te paszteciki z mięsem są znakomitym dodatkiem do barszczu czerwonego. Po prawdzie mój przepis właściwie dotyczy latynoskich empanadas z mięsem, ale uważam że w kuchni polskiej te pierożki znakomicie zastąpić mogą klasyczne paszteciki z mięsem. Dlaczego tak uważam? Przede wszystkim z powodu ciasta. Jest ono łatwe i szybkie do wykonania. Nie trzeba go wałkować, ani truchleć, aby nie wyschło podczas zrobienia pasztecików. Jest niezwykle elastyczne, co ułatwia przygotowywanie pasztecików, a finalnie wspaniale chrupiące. Uwierz mi, że takich chrupiących pasztecików z mięsem jeszcze nie jadłeś.

Składniki na farsz do pasztecików

600 gramów antrykotu wołowego;
2 ćwiartki z kurczaka;
jarzyna do rosołu;
2 cebule;
2 wiejskie jajka;
suszony majeranek;
suszony cząber;
słodka mielona papryka;
gęsi lub wieprzowy smalec;

Ciasto na paszteciki

600 gramów mąki pszennej;
200 ml letniej wody;
letnie mleko 200 ml;
200 ml oleju;
szczypta soli;

Przepis na paszteciki z mięsem

Przygotuj jak najlepszej jakości mięso. Proporcje pomiędzy wołowiną, a drobiem zależą tylko od Ciebie. Jarzyna do rosołu, który będziemy gotować na mięsie musi być obfita. Nie tylko dla uzyskania dobrego smaku mięsa, ale także dlatego, że wykorzystamy ją do przyrządzania farszu. Włóż mięso i jarzyny do garnka, dopraw i gotuj rosół na wolnym ogniu (przepis na rosół wołowy). Pamiętaj, aby kurczaka wyjąć nieco wcześniej, natomiast wołowinę gotować odpowiednio dłużej.

Przygotuj ciasto na paszteciki

Podczas gdy mięso sięm gotuje zabieramy się za przygotowanie ciasta. Olej wybierz według własnego uznania, jednak nie może być to olej o mocnym aromacie. Najlepiej użyć oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Wsyp mąkę do miski, a następnie  wlej mleko i wodę. Płyny nie mogą być zimne. Lekko zagniataj mąkę, aby całość wstępnie się połączyła.Następnie wlej olej i zagniataj ciasto 10 minut. Pomimo, iż na początku ciasto będzie wydawać się zważone kontynuuj jego zagniatanie. Na koniec uzyskasz piękne, jednolite, bardzo elastyczne ciasto. Włóż je do szklanego naczynia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę aby odpoczęło.

Przygotuj farsz do pasztecików z mięsem

Z rosołu wyjmij ugotowane mięso i warzywa i pozostaw je, aby nieco przestygły. Cebule obierz, pokrój w kostkę i smaż na gęsim smalcu, aż się zeszkli. Następnie zmiel mięso i warzywa oraz przesmażoną cebulę w maszynce do mięsa. Nie obawiaj się dodatku warzyw. Nawet jeśli na początku będą mocno wyczuwalne to ostatecznie ich smak zniknie, ale dzięki nim farsz pozostanie soczysty.

Doprawiamy farsz

Pora doprawić farsz. Dodaj sporo soli, świeżo zmielony pieprz, suszony cząber, suszony majeranek, a także słodką mielona paprykę. Niezwykle ważne jest, aby dodać do farszu również 3 do 6 łyżek rosołu, by farsz dodatkowo nawilżyć. Wymieszaj na gładką masę i wstaw do lodówki na 30 minut.

Porada-> farsz powinien być bardzo dobrze doprawiony. Idealny będzie taki, który Twoim zdaniem będzie nieco za słony, zbyt pieprzny i mocno „nafaszerowany” przyprawami. Gdy zrobisz paszteciki ciasto pochłonie ten „nadmiar” smaku.

Jest ciasto, mamy farsz, pora zatem na przygotowanie pasztecików z mięsem. Podziel ciasto na kawałki o wadze 40 gramów każdy. Każdy kawałek kulaj, a następnie rozpłaszcz palcami obu rąk na zewnątrz (tak, jak pizzę). Nakładaj na dolną część każdego kawałka farsz mięsny o wadze 45 gramów. Przykryj wolną połową ciasta farsz, a następnie zlep całość ugniatając końcówką widelca. Postępuj tak do zużycia całego ciasta i farszu. Z podanych ilości przygotowałem 23 spore pierogi.

Pieczemy paszteciki z mięsem

Paszteciki vel pierogi układaj na blasze na papierze do pieczenia i posmaruj dobrze rozkłóconym jajkiem. Piecz paszteciki z mięsem (empanadas z mięsem) w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 25 minut. Na koniec podstaw blachę jak najwyżej i zrumień pierogi w ciągu 1 do 2 minut. Po upieczeniu studź pierogi na kratce grillowej.

Paszteciki z mięsem propozycja podania

Paszteciki z mięsem najlepiej smakują podane w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień można je przechować w woreczku śniadaniowym w lodówce. Po wyjęciu z lodówki odgrzewaj na suchej patelni.


Poznaj pyszny przepis na barszcz czerwony z krokietami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *