Pasta z łososia wędzonego to znakomity dodatek do świeżego pieczywa. Jest tak banalna w przygotowaniu jak fakt, że istotą jej smaku jest zastosowanie naprawdę dobrych składników. Jedynym „kłopotem” w jej przygotowaniu jest utrafienie z gęstością i strukturą pasty. Zbyt sucha pasta (podobniem jak przy przyrządzaniu tradycyjnego twarożku) może zepsuć posiłek. Dlatego oprócz serka do mojej pasty dodaję również kwaśną śmietanę, która poprawia strukturę pasty i znakomicie podnosi jej walory smakowe.


PASTA Z ŁOSOSIA WĘDZONEGO

SKŁADNIKI:

  • 100 gramów plastrów łososia wędzonego na zimno;
  • 150 gramów puszystego, naturalnego serka typu „łaciaty” lub Almette;
  • gęsta, kwaśna 18% śmietana;
  • pęczek świeżego koperku;
  • sól, pieprz;

PASTA Z ŁOSOSIA WĘDZONEGO PRZYGOTOWANIE:

1. Łososia wyjmij z opakowania i dokładnie przesiekaj ostrym nożem. Przełóż go do dużej miski.

PASTA Z ŁOSOSIA wędzonego do chleba

2. Do miski z przesiekanym drobno łososiem włóż puszysty serek naturalny.

PASTA Z ŁOSOSIA wędzonego do chleba

3. Koperek umyj pod bieżącą wodą, a następnie dobrze otrzep z nadmiaru wody. Osuszony koperek przesiekaj drobno.

PASTA Z ŁOSOSIA wędzonego do chleba

4. Do miski z łososiem i serkiem włóż posiekany koperek oraz 1 kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany. Dodaj świeżo zmielony pieprz oraz – jeżeli potrzeba (łosoś jest zwykle dość słony) trochę soli.

PASTA Z ŁOSOSIA wędzonego do chleba

5. Wymieszaj dokładnie zawartość miski na gładką masę. W razie konieczności dopraw i/lub dodaj jeszcze któregoś ze składników tak, aby pasta z wędzonego łososia była smaczna, puszysta i odpowiednio „wilgotna”. Miskę z pastą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, aż składniki „przegryzą się”.

PASTA Z ŁOSOSIA wędzonego do chleba


PASTA Z ŁOSOSIA WĘDZONEGO DO CHLEBA

Znakomicie smakuje ze świeżym pieczywem.

PASTA Z ŁOSOSIA wędzonego do chleba

Zobacz mistrzowskie KANAPKI <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *