Pasta rybna jest popularna w naszym kraju, a możliwości zastosowania ryb niezliczone. Belona to pyszna ryba bałtycka, nieco podobna w smaku do makreli. Świeża bywa dostępna jedynie w maju i czerwcu, natomiast wędzoną można dostać nawet i jesienią. Można ją jeść solo, ale ze względu na konsystencję mięsa idealnie nadaje się na pastę. Wystarczy dodać do niej gotowane jajka, szczypiorek i odrobinę śmietany. No i jak do każdej pasty rybnej pasuje jedynie świeże, chrupiące pieczywo.


PASTA RYBNA

SKŁADNIKI:

  • wędzona belona o wadze około 400 gramów;
  • szczypiorek,
  • 2 wiejskie jajka;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

PASTA RYBNA PRZYGOTOWANIE:

1. Do przyrządzenia tej prostej, acz niezwykle smacznej pasty kanapkowej wystarczą 400 gramowa wędzona belona, pęczek szczypiorku, dwa jajka i śmietana.

wędzona belona i gotowane jajka

2. Na początku belonę należy pozbawić kręgosłupa i ości. Nie powinno być z tym problemu, bo… belona ma turkusowe ości…

wędzona belona

3. Pozbawione ości mięso belony posiekaj bardzo drobno. Ugotuj jajka na twardo, następnie zetrzyj je na drobnych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj do jajek garść drobno posiekanego szczypiorku.

mięso z wędzonej belony

4. Jeżeli chcesz otrzymać bardzo gładką pastę posiekane mięso belony ugnieć dodatkowo szerokim nożem. Belona świetnie się do tego nadaje.

mięso z wędzonej belony

5. Do miski z jajkami i szczypiorkiem dodaj rybę oraz 1 kopiatą łyżkę kwaśnej 18 % gęstej śmietany i trochę pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę na gładką pastę. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż pasta rybna się przegryzie.

Pasta rybna


PASTA RYBNA Z WĘDZONEJ BELONY

Pasta winna być serwowana w temperaturze pokojowej. Idealnie komponuje się ze świeżym, chrupiącym pieczywem. 

Pasta rybna z wędzonej belony

Kliknij <<TUTAJ>>, aby dostać przepis na AWANTURKĘ.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *