Pasta jajeczna najlepsza w smaku to taka, w której świetnie współgrają ze sobą wszystkie jej składniki. Świetnego smaku dodaje jej również świeża odrobina cebuli lub dymki, w zależności od upodobań. Wreszcie dobra pasta jajeczna to taka przyrządzona dzień wcześniej. No i najważniejszy składnik, czyli jajka. Im świeższe, wiadomego pochodzenia, tym lepsze. Z pastą jajeczną mam zawsze ten sam problem. Ile bym jej nie przygotował znika w mgnieniu oka. Oto przedstawiam Wam swoją wersję tego popularnego smarowidła pozostając w nadziei, że i Wam zasmakuje…


PASTA JAJECZNA

SKŁADNIKI

6 wiejskich jajek, najlepiej takich prosto od kury;
1 – 2 łyżeczki majonezu;[FMP]
2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany;
1 łyżeczka musztardy Dijon;
połowa niedużej cebuli;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do garnka z zimną wodą włóż 6 wiejskich jajek. Gotuj jajka 9 minut od zagotowania się wody.

w garnku gotują się jajka

2. Przelej jajka zimną wodą, przestudź. Obierz ze skorupek, a następnie oddziel białka od żółtek.

wyjmowanie żółtek z ugotowanych jajek

3. Białka jajek posiekaj bardzo drobno.

na desce znajdują się posiekane białka ugotowanych jajek

4. Żółtka jajek przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem.

rozgniecione żółtka ugotowanych jajek zmiażdżone widelcem w misce

5. Do żółtek dodaj: 1 łyżeczkę majonezu, 1 kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy Dijon lub innej, ostrej. Posól, popierz i wymieszaj dobrze. Masa powinna być jednolita.

doprawianie pasty jajecznej

6. Do pasty dodaj posiekane wcześniej białka jajek oraz połowę drobno posiekanej cebuli. Spróbuj, i jeżeli trzeba, dodaj jeszcze śmietany, bądź musztardy, soli i pieprzu. Wymieszaj. Przykryj folią spożywczą (lub przełóż do zgrabnej kamionki z przykrywką) i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby składniki połączyły się dokładnie, a pasta „przegryzła się”.

prawie gotowa pasta jajeczna[/FMP]


PASTA JAJECZNA

Znakomicie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Pasta jajeczna


Spróbuj również JAJKA FASZEROWANE – przepis <<TUTAJ>>.


3 thoughts on “PASTA JAJECZNA przepis tradycyjny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *