Paprykarz z jesiotra to bardzo lekkie, wiosenne, a nawet letnie węgierskie danie. Niech Was nie zwiodą dodane do niego (jak zresztą chyba do każdego węgierskiego dania) słonina oraz węgierska kiełbasa paprykowana. Te składniki, dodane z umiarem, stanowią swego rodzaju bazę większości dań węgierskich. Nadają im koloru, ale przede wszystkim smaku. Oczywiście bazę dania należy najpierw przesmażyć na smalcu. Uwierzcie, danie jest wspaniale i delikatne. A smaku na co niemiara.


PAPRYKARZ Z JESIOTRA

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów fileta z jesiotra;
  • 250 gramów boczniaków;
  • 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej lub chorizo;
  • mielona, słodka papryka;
  • 2 nieduże zielone papryki;
  • dwie nieduże białe papryki;
  • dwa większe pomidory;
  • 1 duża cebula;
  • 1 plaster wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);
  • smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy);
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

PAPRYKARZ Z JESIOTRA PRZYGOTOWANIE:

1. Ryba rzecz najważniejsza w tym daniu. Jesiotr to bardzo smaczna ryba, która nie ma w ogóle ości. Polecam ją szczególnie osobom, którym one przeszkadzają. Możesz kupić od razu flety z jesiotra, możesz kupić całą, świeżą rybę na łowisku i samemu ją sprawić. W tym drugim przypadku pamiętaj, że jesiotr ma sporo strat na mięsie – ma dużą głowę oraz sporo tego, czego się nie je, że się tak łagodnie wyrażę. Aby otrzymać 400 gramów fileta z jesiotra musisz kupić rybę o wadze ponad 1,5 kilograma.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

2. Przygotuj wszystkie składniki.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

3. Słoninę pokrój w drobna kosteczkę, podobnie zrób z cebulą. Kiełbasę obierz ze skóry i posiekaj byle jak.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

4. Papryki pozbaw nasion i pokrój w niedużą kostkę. Sparz pomidory i obierz ze skóry.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

5. Posiekaj boczniaki, pokrój drobno pomidory. Rybę pokrój w większą kostkę.

UWAGA: Zamiast boczniaków możesz użyć pieczarek.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

6. W garnku rozpuść 1 kopiatą łyżkę smalcu i wrzuć słoninę. Wytapiaj ją na wolnym ogniu, a następnie wrzuć cebulę.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

7. Podkręć gaz pod garnkiem, zeszklij cebulę, a następnie wrzuć obie papryki. Wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie wrzuć kiełbasę i smaż kolejne 2 minuty.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

8. Do podsmażonej papryki, cebuli i kiełbasy wrzuć posiekane pomidory.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

9. Wlej do garnka około pół litra gorącego bulionu rybnego (np. zrobionego z pozostałości Twojego jesiotra) lub wody. Gęstość dania zależy od Twoich upodobań, ale im więcej wody, tym smak dania będzie mniej skoncentrowany. Im mniej zaś danie będzie gęste. Najlepiej utrafić „w punkt”…

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

10. Włóż pokrojone boczniaki. Całość posól, popieprz i duś na wolnym ogniu 10 minut.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

11. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

12. Dodaj pokrojonego jesiotra, wsyp 1 kopiatą łyżkę mielonej, słodkiej papryki.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

13. Wlej do garnka 1-2 łyżki zahartowanej gęstej, kwaśnej śmietany. Zamieszaj, zagotuj. Twój paprykarz z jesiotra jest gotowy. Przygotuj odpowiednio wcześniej dodatki do niego. Najlepiej drobne kluseczki zwane na Węgrzech galuszkami. Ale i inne dodatki dadzą radę. W moim przypadku był to bulgur gotowany z kurkumą, do którego na koniec dodałem biały i czarny sezam… Mało węgierskie? I co z tego.

UWAGA: Pokrojony w kostkę jesiotr nie wymaga gotowania. Wystarczy, że wrzucisz go do gotowego dania i pozostawisz na 5 minut.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę


PAPRYKARZ Z JESIOTRA

Podawaj gorący lub w temperaturze pokojowej z Twoimi ulubionymi dodatkami, np. z galuszkami, ryżem, czy drobnym makaronem.

PAPRYKARZ Z JESIOTRA na węgierską nutę

Wypróbuj również ZUPĘ RYBNĄ z krewetkami <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *