Paprykarz cielęcy to węgierskie danie, w myśl którego mięso dusi się w dość krótkim sosie z dodatkiem odrobiny cebuli i mielonej, słodkiej papryki, a na końcu doprawia kwaśną śmietaną. Paprykarz może też być przygotowywany z drobiu lub ryb; wizytówką Węgier jest przecież np. paprykarz z suma. Mój paprykarz, choć ma mocne węgierskie korzenie zwykle ma nieco więcej sosu – tak po prostu preferuję. A z czym taki paprykarz podać? To zależy tylko i wyłącznie od Waszej inwencji. Na Węgrzech zapewne z galuszkami, czyli małymi kluseczkami, ale ujmy Wam nie przyniesie, gdy podacie go z ziemniakami, tak jak ja to czynię.


PAPRYKARZ CIELĘCY

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów łopatki lub karczku cielęcego;
  • 1 duża cebula;
  • smalec wieprzowy;
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;

PAPRYKARZ CIELĘCY PRZYGOTOWANIE:

1. Ładny, 300 gramowy kawałek łopatki albo karczku cielęcego dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowym i odkrój nadmiar tłuszczu (ten grubszy; ten niewielki pozostaw dla smaku).

duży kawałek łopatki cielęcej

2. Jedną dużą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

drobno posiekana cebula

3. Mięso pokrój w niedużą kostkę, posól i delikatnie posyp świeżo zmielonym pieprzem.

cielęcina pokrojona w kostkę

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

10. Doprowadź paprykarz cielęcy do wrzenia, pogotuj 1 minutę i wyłącz gaz pod garnkiem. Gotowe.

Paprykarz cielęcy


PAPRYKARZ CIELĘCY

Można podać z kluseczkami, kopytkami, makaronem, kaszą albo po prostu z ziemniakami.

Paprykarz cielęcy

Ochota na coś zupełnie innego? Spróbuj ZUPY Z BATATÓW i chorizo przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *