Papryka faszerowana warzywami z kaszą jest pyszna. Trudno uwierzyć, że tak neutralne w smaku warzywa, jak cukinia i bakłażan mogą tak wspaniale wzbogacić potrawę. Warunkiem uzyskania znakomitego smaku tego dania jest zastosowanie dobrego, o dość mocnym smaku dobrze roztapiającego się żółtego sera. Ja użyłem młodego, owczego sera hiszpańskiego Manchego. To ser łagodny, jednak już o lekko charakterystycznym posmaku. Ty oczywiście użyj takiego, jaki lubisz. Upieczone papryki możesz podać z tradycyjnym sosem pomidorowym lub grzybowym, albo dodaj po prostu np. nieco ostrego sosu piri-piri. Mięsożercy – gwarantuję Wam, że tak przygotowana papryka będzie i Wam smakowała, bo ta papryka faszerowana warzywami i kaszą jest wyjątkowa.

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

9. Każdą połówkę papryk wypełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlej szklankę wrzącej wody, przykryj paprykę folią aluminiową i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Piecz 45 minut. Następnie papryki wyjmij, usuń folię, wierzch papryk posyp odrobiną pokruszonej fety i zapiekaj jeszcze 10 minut. Upieczone papryki pozostaw na wierzchu około 5 minut.

Papryka faszerowana warzywami z kaszą


PAPRYKA FASZEROWANA WARZYWAMI Z KASZĄ

 Smakuje wyśmienicie solo lub Twoim z ulubionym sosem.

Papryka faszerowana warzywami z kaszą

Wolisz PAPRYKĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


5 thoughts on “PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą”

  1. ja zwykle też faszeruję całe papryki od góry, ale taki sposób wydał mi się również ciekawy. Co do farszu to naprawdę trudno uwierzyć, że taki bez mięsa z samych warzyw smakuje genialnie. I jak widać nawet z różnymi korektami 🙂 pozdrawiam.

  2. Ja zawsze faszeruje całe papryki a odcinam górę. Zawsze zostanie jeszcze troche wiec nie wyrzucam a kroje i dodaje do srodka. Zdaje sie ze pierwszy raz robie bez miesa mielonego czy kurczaka. Zamiast cukinii dodalam marchew a ser zolty z czarnuszką (w smaku super).
    Dzieki za inspirację:)

  3. super, że smakowało 🙂 Kuchnia to nie dyktat, dlatego warto zawsze każdy przepis dostosowywać do swoich upodobań 😉 pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂 pozdrawiam 🙂

  4. Panie Tomku …pychota…pychota…pychota….dzisiaj troszke zmienilam dodajac cebulke , czosnek , pieczarki i troszke wedzonego boczku ( u mnie bez mieska sie nie obejdzie…hehehe) ach i podlalam sosem pomidorowym pasata (domowego wyrobu). Tak czy inaczej jest super i wszystkim polecam!!!….dziekuje za umieszczenie i udostepnienie przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *