Pańczkrałt, zwany także ciapkapusta to zmiażdżone i ugniecione na puree gotowane ziemniaki z kiszoną kapustą, oczywiście odpowiednio doprawione. To stara śląska potrawa znana pod obydwoma wyżej podanymi nazwami, używanymi zamiennie w zależności od regionu Śląska lub Zagłębia. Większość z nas uwielbia wszelkiego rodzaju puree, zatem jeżeli nie znacie jeszcze pańczkrałtu koniecznie powinniście go spróbować. Pasuje do dań z sosami, ale i sam w sobie jest po prostu genialny w smaku.


PAŃCZKRAŁT

SKŁADNIKI:

  • 1,2 kilograma mączystych ziemniaków;
  • 800 gramów dobrej kapusty kiszonej z sokiem;
  • 100 gramów surowego wędzonego boczku;
  • 1 duża cebula;
  • liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • kminek;
  • cukier;
  • sól, pieprz;

PAŃCZKRAŁT PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 1,2 kilograma mączystych ziemniaków, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, 100 gramów surowego wędzonego boczku, 1 duża cebula, liście laurowe, ziele angielskie, kminek.

Pańczkrałt składniki

2. Kapustę przesiekaj, włóż do garnka. Dodaj łyżeczkę kminku, 2 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.

gotowanie kapusty kiszonej z przyprawami

3. Zalej kapustę gorącą wodą, aby ledwie woda ją przykryła. Gotuj kapustę do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu.

dolewanie wody do kapusty kiszonej w garnku

4. Obierz i gotuj ziemniaki w dobrze osolonej wodzie.

obrane ziemniaki w garnku zalane wodą

5. Pokrój w drobną kostkę obraną cebulę i boczek. Odkrojoną ze spodu boczku skórkę wrzuć do gotującej się kapusty, dzięki czemu kapusta nabierze jeszcze lepszego smaku.

na talerzykach znajdują sę pokrojony boczek oraz cebula

6. Gdy kapusta jest miękka odcedź ją odlewając szklankę wody; odstaw szklankę z sokiem z kapusty na bok. Kapustę popieprz, posól i dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj.

doprawianie kapusty kiszonej

7. W międzyczasie odcedź ugotowane ziemniaki i gorące przeciśnij przez praskę.

przeciskanie ugotowanych ziemniaków przez praskę

8. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy; wrzuć boczek i przesmaż go, aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dorzuć do niego cebulę i zeszklij ją.

smażenie na patelni boczku oraz cebuli

9. Przesmażoną cebulę z boczkiem przełóż do garnka z ugotowaną kapustą.

PAŃCZKRAŁT czyli CIAPKAPUSTA

10. Do garnka z kapustą przełóż przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Nie dodawaj od razu wszystkich ziemniaków; pańczkrałt powinien mieć zrównoważony smak. Jeżeli będzie trzeba dodasz resztę ziemniaków za chwilę.

PAŃCZKRAŁT czyli CIAPKAPUSTA

11. Do garnka wlej trochę soku z gotowania kapusty (jest w szklance stojącej obok…). Ile tego soku? Nie wiem; tyle, aby pańczkrałt miał idealnie gładką konsystencję… Jeżeli potrzeba dopraw jeszcze na koniec do smaku.

PAŃCZKRAŁT czyli CIAPKAPUSTA


PAŃCZKRAŁT CZYLI CIAPKAPUSTA

Można podać np. z grillowanymi kiełbaskami, ale najlepiej pasuje do dań z sosami (np. <<duszone żeberka>>).

PAŃCZKRAŁT czyli CIAPKAPUSTA

A może KAPUSTĘ z GROCHEM? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *