Paella valenciana to jedna z najbardziej znanych i klasycznych wersji paelli. Nie spodziewajcie się, że przestawię Wam przepis kanoniczny, bo takiego po prostu nie ma. Nie mam też rodziny na hiszpańskiej prowincji, więc moja paella nigdy nie dorówna tamtejszej. Podaję Wam jednak przepis znakomity, wypróbowany, na podstawie którego przygotujecie paellę valenciana, którą zachwyci się niejeden Hiszpan – i mam nadzieję, że Wy również.

Paella to bardzo pożywne danie, które gotuje się w całej Hiszpanii przeważnie dla wielu osób, a uczta potrafi trwać wiele godzin. Właśnie z uwagi na sytość paellę jada się raczej w ciągu dnia, nigdy wieczorem. Istnieje wiele rodzajów paelli: z mięsem, bez mięsa, z owocami morza oraz z mięsem i owocami morza, ale tę ostatnią właściwie spotyka się jedynie w ośrodkach turystycznych, albowiem połączenie mięsa i owoców morza w paelli (czytaj paeji) w Hiszpanii nie praktykuje się.


PAELLA VALENCIANA

SKŁADNIKI

1 kilogram mięsa (kurczak i królik – samo mięso i kawałki z kośćmi);
150 gramów drobnej, białej fasolki;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


PAELLA VALENCIANA SPOSÓB PODANIA

Ugnieć delikatnie łyżką ryż na patelni, aby powstała jednolita powierzchnia, a następnie rozłóż na wierzchu połówki słodkiej, czerwonej papryki i dwie gałązki świeżego rozmarynu. Patelnię połóż na wspólnym stole i zajadaj ze współbiesiadnikami drewnianymi łyżkami.

Paella valenciana przepis tradycyjny


Zrób również MAJORKAŃSKIE RISOTTO przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *