Kuchnia grecka Makarony Owoce morza

OŚMIORNICA z MAKARONEM w pomidorach

ośmiornica z makaronem

Ośmiornica z makaronem w sosie pomidorowym to przepyszne danie, które powinno zasmakować nawet tym, którzy za owocami morza nie przepadają. Smak ośmiornicy w tym daniu jest delikatny, subtelny wręcz, a sos wprost genialny. Przepis pochodzi z Krety, gdzie jedzenie jest proste, za to pełne smaków. Na Krecie nie wymyśla się dziwolągów kulinarnych, tylko w prosty sposób serwuje się najwyższej jakości jedzenie. Przyrządza się je łatwo i pysznie. Podobnie jest z tym daniem.


OŚMIORNICA Z MAKARONEM PRZEPIS

SKŁADNIKI

ośmiornica o wadze około 1 kilograma[FMP]
300 ml przecieru pomidorowego lub 1-2 puszki pomidorów
250 gramów krótkiego makaronu (rurki, kolanka)
1 spora cebula
mała marchewka
koncentrat pomidorowy
liść laurowy
ziele angielskie
oliwa z oliwek
sól morska


OŚMIORNICA Z MAKARONEM SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ośmiornica z makaronem składniki

2. Ośmiornicę umyj pod bieżącą wodą. Ważne, by pozbawić ją niepożądanych „dodatków”. Na początek odetnij jej głowę, a następnie odkrój i usuń „szyję”. Odkrojoną głowę „wywiń na lewą stronę” i dobrze oczyść.

oczyszczanie ośmiornicy

3. Weź w dłoń ośmiornicę i ułóż ją otworem gębowym do góry. Następnie przyciśnij ośmiornicę spod spodu tak, aby przez otwór wyszedł jej „ząb”. Usuń go.

usuwanie zęba ośmiornicy

4. Oczyszczoną ośmiornicę włóż do garnka. Dodaj liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj głowonoga. Następnie skręć gaz pod garnkiem do minimum. W taki sposób duś ośmiornicę około godziny do uzyskania jej całkowitej miękkości.

PORADA-> Nie ma potrzeby dodawania płynu ani tłuszczu do gotowania ośmiornicy. W trakcie duszenia wypuści ona swoje soki, w których będzie się dusić. Nigdy nie dodawaj soli do gotowania ośmiornicy, bo nie zmięknie.

ośmiornica w garnku

5. W międzyczasie pokrój cebulę i marchewkę w kostkę według uznania. Na patelnię wlej pół szklanki oliwy i smaż na wolnym ogniu marchewkę i cebulę przez 5-7 minut. Warzywa nie powinny się zrumienić, a jedynie oddać smak i nieco zmięknąć. Gdy tak się stanie dodaj do nich łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

łyżeczka koncentratu pomidorowego

6. Przesmaż chwilę warzywa z koncentratem, a następnie wlej na patelnię przecier pomidorowy.

butelka przecieru pomidorowego w dłoni

7. Całość zamieszaj, lekko posól i duś na bardzo wolnym ogniu kilkanaście minut.

na patelni dusi się sos pomidorowy

8. Kilogram ośmiornicy to około jedna godzina jej gotowania. Po tym czasie powinna być idealnie miękka, a w garnku na dnie winny znaleźć się jej soki powstałe w trakcie duszenia.

ośmiornica z makaronem

9. Przelej soki z ośmiornicy na patelnię z sosem pomidorowym. Zamieszaj sos.

przygotowywanie sosu pomodorowego

10. Pokrój ośmiornicę na kawałki według własnego uznania, a następnie dodaj ją do sosu.

blank

11. Na Krecie dopuszcza się dodanie do sosu laski cynamonu, szczypty kminu rzymskiego czy nawet gwiazdkę anyżu. Dopasuj smak do własnych preferencji.

sos pomidory z owocami morza

12.  Wsyp na patelnię z sosem i ośmiornicą makaron (krótkie rurki, kolanka, uszka itp), a następnie wlej około 1 litra gorącej wody.

ośmiornica z makaronem

13. Ośmiornica z makaronem winna się teraz gotować na wolnym ogniu około 15 minut, czyli mniej więcej tyle, ile czasu zajmuje ugotowanie użytego przez Ciebie makaronu.

PORADA-> Ośmiornica z makaronem winna być soczysta, ale sos jednak powinien być dość gęsty. Cała sztuka przygotowania tego dania polega na umiejętnym sterowaniu ilością wody celem właściwego ugotowania makaronu. Ważne, by finalnie otrzymać klasyczne danie makaronowe, jednak z wyraźnym sosem. Danie nie może „zapychać”.

ośmiornica z makaronem

14. Gdy ośmiornica z makaronem jest prawie gotowa dopraw danie solą według uznania.

ośmiornica z makaronem[/FMP]


OŚMIORNICA Z MAKARONEM PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj od razu pamiętając, że makaron wciąż „będzie pił” sos, więc na początku lepiej go mieć nieco więcej na talerzu. Do dania podaj koniecznie szklaneczkę czerwonego wina. Tak, jak to się robi na Krecie.

ośmiornica z makaronem


A może wolisz ŚWINKĘ lub JAGNIĘ? Jeśli tak to mam dla Ciebie coś WYJĄTKOWEGO (sprawdź <<odojak czy janjetina>>).


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.