Ośmiornica z makaronem w sosie pomidorowym

Ośmiornica gotowana, a następnie duszona z drobno krojonymi warzywami w sosie pomidorowym, na koniec połączona z makaronem.

Ośmiornica gotowana, a następnie duszona z drobno krojonymi warzywami w sosie pomidorowym, na koniec połączona z makaronem. Przygotowana w taki sposób ośmiornica z makaronem stanowi przepyszne danie, które powinno zasmakować nawet tym, którzy za owocami morza nie przepadają. Smak ośmiornicy w tym daniu jest delikatny, subtelny wręcz, a sos genialny. Przepis pochodzi z Krety, gdzie jedzenie jest proste, za to pełne smaków. Na Krecie nie wymyśla się dziwolągów kulinarnych, tylko w prosty sposób serwuje się najwyższej jakości jedzenie. Przyrządza się je łatwo i pysznie. Podobnie jest z tym daniem.

Składniki

ośmiornica o wadze około 1 kilograma
300 ml przecieru pomidorowego lub 1-2 puszki pomidorów
250 gramów krótkiego makaronu (rurki, kolanka)
1 spora cebula
mała marchewka
koncentrat pomidorowy
liść laurowy
ziele angielskie
oliwa z oliwek
sól morska

Ośmiornica z makaronem przepis

Ośmiornicę umyj pod bieżącą wodą. Ważne, aby pozbawić ją niepożądanych „dodatków”. Na początek odetnij jej głowę, a następnie odkrój i usuń „szyję”. Odkrojoną głowę „wywiń na lewą stronę” i dobrze oczyść. Weź w dłoń ośmiornicę i ułóż ją otworem gębowym do góry. Następnie przyciśnij ośmiornicę spod spodu tak, aby przez otwór wyszedł jej „ząb”. Usuń go.

Oczyszczoną ośmiornicę włóż do garnka. Dodaj liść laurowy, a także kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj głowonoga. Następnie skręć gaz pod garnkiem do minimum. W taki sposób duś ośmiornicę około godziny do uzyskania jej całkowitej miękkości.

Porada-> nie ma potrzeby dodawania płynu ani tłuszczu do gotowania ośmiornicy. W trakcie duszenia wypuści ona swoje soki, w których będzie się dusić. Nigdy nie dodawaj soli do gotowania ośmiornicy, bo nie zmięknie.

Podczas gdy ośmiornica się gotuje pokrój cebulę i marchewkę w kostkę według uznania. Na patelnię wlej pół szklanki oliwy i smaż na wolnym ogniu marchewkę i cebulę przez 5 do 7 minut. Warzywa nie powinny się zrumienić, a jedynie oddać smak i nieco zmięknąć. Gdy tak się stanie dodaj do nich łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Przesmaż chwilę warzywa z koncentratem, a następnie wlej na patelnię przecier pomidorowy. Całość zamieszaj, lekko posól i duś na bardzo wolnym ogniu kilkanaście minut.

Kilogram ośmiornicy to około jedna godzina jej gotowania. Po tym czasie powinna być idealnie miękka, a w garnku na dnie winny znaleźć się jej soki powstałe w trakcie duszenia. Przelej soki z ośmiornicy na patelnię z sosem pomidorowym. Zamieszaj sos. Pokrój ośmiornicę na kawałki według własnego uznania, a następnie dodaj ją do sosu.

Na Krecie dopuszcza się dodanie do sosu laski cynamonu, szczypty kminu rzymskiego czy nawet gwiazdki anyżu. Dopasuj smak do własnych preferencji.

Ośmiornica z makaronem sposób podania

Wsyp na patelnię z sosem i ośmiornicą makaron (krótkie rurki, kolanka, uszka itp), a następnie wlej około 1 litra gorącej wody. Ośmiornica z makaronem winna się teraz gotować na wolnym ogniu około 15 minut, czyli mniej więcej tyle, ile czasu zajmuje ugotowanie użytego przez Ciebie makaronu. Gdy ośmiornica z makaronem jest prawie gotowa dopraw danie solą według uznania.

Podawaj od razu pamiętając, że makaron wciąż „będzie pił” sos, więc na początku lepiej go mieć nieco więcej na talerzu. Do dania podaj koniecznie szklaneczkę czerwonego wina. Tak, jak to się robi na Krecie.


Poznaj i pokochaj przepis na ośmiornica z grilla).


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *