Kuchnia grecka Owoce morza Sałatki

OŚMIORNICA w sosie WINEGRET

Ośmiornica w sosie winegret

Ośmiornica w sosie winegret to znakomita przekąska latem. Gdy żar za oknami przyjemnie jest zatopić swe usta w mięciutkie mięso tego niezbyt pięknego głowonoga. Cóż jednak przeszkadza nam taką ośmiornicę zjeść w środku zimy? Nic. W dodatku w Polsce często się pości, a ośmiornica w sosie winegret może być wtedy świetną alternatywą dla oklepanego śledzia. Poza tym ośmiornicę dostaniemy w naszych sklepach przez cały rok. I nie ma znaczenia że mrożoną, bo ta jest nawet lepsza od świeżej.


OŚMIORNICA W SOSIE WINEGRET PRZEPIS

SKŁADNIKI

ośmiornica o wadze 700 gramów;[FMP]
oliwa extra vergine;
biały ocet winny;
2 liście laurowe;
kawałek czerwonej i zielonej papryki;
dymka;
natka pietruszki;
sól, pieprz;


OŚMIORNICA W SOSIE WINEGRET SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jeżeli masz ośmiornicę mrożoną należy ją rozmrozić bezszokowo, czyli przełożyć odpowiednio wcześniej z zamrażalnika do lodówki. Tam winna spoczywać do czasu, aż się całkowicie rozmrozi.

Ośmiornica w sosie winegret składniki

2. Podczas kupowania ośmiornicy dowiedz się, czy jest oczyszczona lub nie (dowiedz się jak oczyścić ośmiornicę i przygotuj rewelacyjny  <<makaron z ośmiornicą>>). Następnie włóż oczyszczoną i dobrze umytą ośmiornicę do garnka. Dorzuć do niej 1-2 liście laurowe.

liść laurowy w dłoni

3. Przykryj garnek pokrywką i gotuj ośmiornicę na wolnym ogniu. Przyjmuje się, że do uzyskania miękkości ośmiornicę gotować należy w stosunku: 1 kilogram głowonoga to 1 godzina gotowania. Nie ma potrzeby dolewania wody, czy wina, ponieważ ośmiornica ma w sobie sporo wody morskiej, którą natychmiast „wypuści” i w której będzie się dusić.

PORADA-> Ośmiornicy nie wolno solić przed gotowaniem, ponieważ wtedy nie zmięknie.

gotowanie głowonoga

4. Podczas, gdy ośmiornica się dusi pokrój paprykę. Nie jest ona dodatkiem niezbędnym do naszej sałatki, jednak dość często spotykam się z jej dodatkiem na Krecie. Przełamuje ona dość mdły smak sałatki. Papryki pokrój w bardzo drobną kosteczkę.

pokrojona w drobną kostkę czerwona i zielona papryka

5. Po około 50 minutach moja ośmiornica była miękka, jak puch. Miękkość sprawdzać należy przy głowie, bowiem tam jest najgrubszą część głowonoga. Zobaczcie, ile płynów własnych wciąż zostało pomimo prawie godzinnego duszenia się ośmiornicy. No i zwróćcie uwagę na jej przepiękny kolor. Zarumieniła się, jak Panna Młoda przed nocą poślubną.

blank

6. Wyjmij ugotowanego głowonoga na talerz i pozostaw na kilkanaście minut do przestygnięcia. Pokrojoną paprykę przełóż do naczynia, w którym będziesz robić sałatkę.

ugotowana ośmiornica

7. Odkrój macki ośmiornicy, a następnie pokrój je w kawałki na jeden kęs. Następnie pokrój w podobnej wielkości kawałki głowę ośmiornicy. Następnie włóż pokrojoną ośmiornicę do do naczynia, w którym znajduje się papryka.

Ośmiornica w sosie winegret

8. Do małej miski wlej szklankę oliwy extra vergine. Dolewaj ocet winny lekko mieszając cały czas. Powinna powstać lekko mętna emulsja z wyraźną, ale nie przesadzoną kwasowością. Dodaj sól i pieprz.

przygotowanie sosu winegret

9. Wlej sos winegret do naczynia z ośmiornicą i papryką. Zamieszaj, dopraw do smaku, jeżeli potrzeba. Owiń naczynie folią spożywcza i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Ośmiornica w sosie winegret[/FMP]


OŚMIORNICA W SOSIE WINEGRET PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj w temperaturze pokojowej (przenigdy prosto z lodówki!) posypane posiekaną dymką i natką pietruszki. Jeżeli sałatka nie zostanie zjedzona od razu w całości przed następnym podaniem może być koniecznie dolanie nieco octu winnego, który traci swą moc z czasem.

Ośmiornica w sosie winegret


(3) Komentarze

  1. blank
    Ewa says:

    Rozumiem, dziękuję za odpowiedz Tomku 🙂
    Zainteresowanie na pewno będzie ponieważ strona jest naprawdę ciekawa. Pozdrawiam

  2. blank

    @Ewa: nie „panuj” mi tutaj 😉 Strona potrzebuje rozwoju, a po 7 latach jej bezpłatnego udostępniania skończyły mi się fundusze. Jeżeli znajdą się osoby zainteresowane moją działalności i wspomogą w ten sposób strona będzie się rozwijać. Plany są. Jeżeli nie będzie zainteresowania strona pozostanie jedynie pamiątką dla mnie, dla rodziny i dla moich najbliższych. A tak na marginesie zdecydowana większość zawartości strony nadal jest i pozostanie bezpłatna. Zablokowany jest jedynie dostęp do niektórych przepisów. pozdrawiam 🙂

  3. blank
    Ewa says:

    Jak dobrze rozumiem pana strona jest tylko dla tych którzy zapłacą ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.