Oregano to bez wątpienia jedno z najbardziej „wpływowych” ziół na świecie. I choć większość z nas tego nie wie to regularne spożywanie tego niezwykle aromatycznego zioła pomoże nam żyć dłużej i w lepszym zdrowiu. Już w starożytności uważano je za panaceum na wszelkie dolegliwości i choroby. Jest niezwykle ważnym składnikiem diety kreteńskiej, która obok diety śródziemnomorskiej uważana jest za najzdrowszą na świecie.

OREGANO CZYLI ŻYJ ZDROWO

Zobacz poniżej, w jaki sposób możesz używać oregano w codziennej diecie:



DLACZEGO WARTO

A oto kilka faktów o tej niezwykłej roślinie (za portal.abczdrowie.pl):

  • to to jedna z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie;
  • głównym jego składnikiem jest olejek tymolowy, w którym znajdują się tymol, karwakrol i seskwiterpeny. W starożytnym Egipcie tymol i karwakrol były stosowane przy mumifikacji ze względu na właściwości bakterio- i grzybobójcze;
  • oregano zawiera witaminy A, C, E, K i z grupy B. Roślina ta jest zwłaszcza bardzo dobrym źródłem witaminy C – ma jej 2,3 mg w 100 g. Działa ona uszczelniająco na naczynia krwionośne, zwiększa produkcję kolagenu i elastyny, odpowiada za prawidłowe gojenie się ran i mocne zęby. Witaminy z grupy B natomiast odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina A odpowiada za dobry wzrok, witamina E jest naturalnym eliksirem młodości płodności, a witamina K odgrywa ważną rolę w krzepliwości krwi;
  • witamina A, E i C to ponadto silne przeciwutleniacze. Jeśli natomiast chodzi o pierwiastki, oregano zawiera żelazo, mangan, fosfor, selen, magnez, potas, cynk, wapń, bor;
  • oregano działa w podobny sposób, jak leki podawane diabetykom w ich chorobie. Jest więc znakomitym „wspomagaczem” przy leczeniu cukrzycy drugiego typu;
  • 100 g oregano w ponad 100 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik, który pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego;
  • przyczynia się m.in. do prawidłowej perystaltyki jelit, obniżenia ciśnienia krwi, mniejszego wchłaniania „złego” cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszenia uczucia głodu, obniżenia stężenia glukozy we krwi;
  • błonnik i inne związki obecne w oregano dobroczynnie wpływają na układ trawienny. Działa przeciwbiegunkowo, przeciwskurczowo, wiatropędnie, odtruwająco;
  • pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć. Napar z tego zioła, zazwyczaj w połączeniu z innymi ziołami, w medycynie naturalnej stosowany jest w przypadku atonii jelit (chodzi o zanik lub zmniejszenie zdolności do skurczu mięśni) oraz w nadmiernej fermentacji jelit, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w niedoczynności wątroby;
  • w starożytności przyprawę tę uważano za najsilniejszą pochodzącą z natury odtrutkę;
  • obecny w nim błonnik zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego;
  • obecne w nim silne przeciwutleniacze również pełnią nieocenioną rolę w profilaktyce zdrowia – chronią nas przed atakiem wolnych rodników, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu i rozwojowi groźnych chorób, w tym właśnie nowotworów;
  • uczeni z Long Island University w Nowym Jorku odkryli, że obecny w niej karwakrol przyczynia się do zniszczenia komórek rakowych prostaty. Z kolei olejek z oregano jest źródłem naringiny, która również działa przeciw nowotworowo.
  • za działanie przeciwgrzybicze odpowiada przede wszystkim wspomniany karwakrol, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego i odpornościowego;
  • jest dobrym źródłem kwasu rozmarynowego, który znakomicie wpływa na zdrowie. Już na przełomie lat 80. i 90. uznano go za naturalny czynnik przeciwzapalny pochodzenia roślinnego. Pomaga w leczeniu astmy, zapobiega również zmianom miażdżycowym, zabezpiecza przed szkodliwym działaniem promieniowania UV; zdaniem naukowców dostarczanie organizmowi kwasu rozmarynowego może pomóc osobom z chorobą Alzheimera;
  • oregano działa rozkurczowo i wykrztuśnie. Od dawna wykorzystywane jest w przypadku przeziębień, astmy, zapalenia oskrzeli i zapalenia migdałków, a także w infekcjach zatok, gardła i jamy ustnej;
  • stosowanie go może pomóc na katar i kaszel. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomocny będzie olejek z oregano (który jest skuteczny w kuracjach odpornych nawet na antybiotyki);
  • pobudza apetyt, pomaga w reumatyzmie, alergiach, zaburzeniach miesiączkowych, zespole jelita drażliwego, nerwicy żołądka, kamicy żółciowej. Jest zalecany na bezsenność, ogranicza skurcze mięśni;
  • olejek z oregano wykorzystuje się ponadto do płukania gardła. Także do przygotowania wzmacniających kąpieli oraz w przypadku trudno gojących się ran skóry oraz świądu;
  • ze względu na obecność witamin z grupy B oregano działa uspokajająco. Korzystnie wpływa również na pamięć i koncentrację, poprawiając przy tym samopoczucie;

UWAGA NA PODRÓBKI

Ale uwaga: jak pisze Łukasz Łuczaj, guru jeśli chodzi o zielarstwo w Polsce: „Czy jednak w sklepie kupuję włoskie oregano? Niestety najprawdopodobniej nie! I nie jest to też nasza lebiodka. W handlu jako oregano występuje często Lippia graveolens (tzw. meksykańskie oregano), a podobno też czasami Lippia palmeri, Lippia berlandieri, Poliomintha longiflora, Plectranthus amboinicus (syn. Coleus aromaticus). Także inne gatunki lebiodek z południowo-wschodniej Europy, o podobnym zapachu: lebiodka syryjska Origanum syriacum (składnik mieszanki zaatar), Origanum onites (używana w Grecki i Turcji) oraz majeranek Origanum majorana”.

„Przypuszcza się, że prawie WSZYSTKIE próbki tego zioła z handlu są zanieczyszczone innymi gatunkami, a ponad połowa z nich w ilości większej niż 20%. Na dodatek w oregano znajduje się częto np. liście jeżyn, cząbru, czy bliskowschodniego sumaku!”…

suszone oregano
Na Krecie masz pewność, że kupujesz prawdziwe oregano…

SZCZYPTA NA KONIEC

Ponad wszelką jednak wątpliwość za codziennym spożywaniem oregano przemawia jego wspaniały aromat i smak jako przyprawy. Przyprawy, którą w najzdrowszej na świecie kreteńskiej diecie dodaje się do wszystkiego. Bo smakuje zawsze, wszędzie i ze wszystkim. A zatem zacznijcie jeść oregano codziennie – na koniec na kanapkę, do zupy, do każdego dania, do oliwy, do pierogów… Ale kupujcie tylko takie sprawdzone, prawdziwe, z greckich sklepów internetowych lub podczas pobytu w Grecji lub we Włoszech.

Spróbuj na przykład wybornego, CHRUPIĄCEGO KURCZAKA w wielkiej ilości oregano obtoczonym przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *