Omlet z wieprzowiną po tajsku to pyszności dobre zarówno na lunch, jak i na obiad. Farsz jest optymalny pod względem smaku, ale pamiętaj, że zawsze możesz dodać coś od siebie, bo kuchnia to nie dyktat. Bardzo lubię tego typu dania. Robi się je stosunkowo szybko, a ich podstawą są jajka, które po prostu uwielbiam. Może nie jestem obiektywny, bo co bym do jajek „wsadził” to zjem ze smakiem, ale te tajskie omlety z wieprzowiną naprawdę są wyjątkowe. To kolejne tajskie danie, które udowadnia, że tamtejsza kuchnia jest niezwykła  prosta. No i okazuje się, że 150 gramów mięsa jest absolutnie wystarczające dla trzech osób.


OMLET Z WIEPRZOWINĄ

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych, wiejskich jajek;
  • 200 gramów świeżej fasolki szparagowej;
  • 150 gramów mielonej łopatki wieprzowej;
  • mały pęczek świeżej kolendry;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 duży pomidor;
  • 1 cebula;
  • jedna łyżeczka pieprzu w ziarnach;
  • sos rybny;
  • sól;
  • olej arachidowy;

OMLET Z WIEPRZOWINĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki farszu.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

2. Fasolkę szparagową umyj, osusz i odkrój z niej końcówki. Wrzuć ją na osolony wrzątek i gotuj ją kilka minut, aż będzie „al dente”. Następnie odcedź ją i odłóż na bok.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

3. Do moździerza wrzuć obrany czosnek, ziarna pieprzu i kolendrę. Ucieraj do uzyskania pasty.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

4. Przegotowaną fasolkę pokrój w drobną kosteczkę. Pokrój w drobną kostkę cebulę; pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pozbaw nasion. Resztę pokrój w kosteczkę.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

5. Na patelni rozgrzej nieco oleju arachidowego i wrzuć pastę z moździerza. Smaż 1 minutę.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

6. Dorzuć na patelnię mięso i smaż 3 minuty.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

7. Dodaj fasolkę szparagową i smaż kolejną minutę.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

8. Dorzuć pomidora i smaż całość jeszcze jedną minutę. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie czym jeszcze chcesz. Odstaw farsz na bok.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

9. Do miski wbij 6 jajek i wlej 1 łyżkę sosu rybnego. Wymieszaj delikatnie.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

10. Smaż na oleju arachidowym cieniutkie omlety (powinno wyjść 6 sztuk).

Omlet z wieprzowiną po tajsku

11. Gdy usmażysz wszystkie omlety podgrzej farsz na patelni.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

12. Nakładaj farsz na omlety i zwijaj je w rulon.

Omlet z wieprzowiną po tajsku


OMLET Z WIEPRZOWINĄ PO TAJSKU

Podawaj udekorowany listkami świeżej kolendry i krążkami świeżej papryczki chili.

Omlet z wieprzowiną po tajsku

Polubisz również tajską ZUPĘ z KREWETKAMI – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *