Omlet z łososiem wędzonym z warzywami jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie prosty i pyszny. Zdecydowanie lepiej jest użyć łososia wędzonego na zimno, ponieważ podczas smażenia dodatkowo nabierze on smaku. Smażenie zaś łososia wędzonego na ciepło po prostu mija się z celem. Ważne, by łosoś był najwyższych lotów. Niby to oczywiste, ale wiecie jak jest. To samo zresztą tyczy się jajek. Zresztą jeżeli chcecie jest prosto i smacznie jakość składników musi być najwyższa. A wtedy danie składające się choćby z trzech składników na pewno smakować będzie genialnie. Tak, jak ten omlet z łososiem wędzonym.


OMLET Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 100 gramów łososia wędzonego na zimno;
  •  2 wiejskie jajka;
  • kawałek czerwonej papryki;
  • garstka czarnych oliwek;
  • natka pietruszki;
  • parmezan lub grana padano;
  • masło;
  • pieprz;

OMLET Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Omlet z łososiem wędzonym z warzywami

2. Jajka rozkłóć w szklance, łososia posiekaj w kawałki, jakie lubisz.

posiekany łosoś wędzony

3. Pokrój drobno czerwoną paprykę, oliwki i posiekaj natkę pietruszki.

posiekane oliwki, papryka i natka pietruszki

4. Na patelnię wrzuć nieco masła. Rozkłócone jajka posyp świeżo zmielonym pieprzem i wlej na patelnię.

przyrządzanie omleta

5. Zmniejsz od razu do minimum gaz pod patelnią. Wrzuć paprykę, oliwki i natkę pietruszki.

Omlet z łososiem wędzonym z warzywami

6. Wrzuć na patelnię łososia.

Omlet z łososiem wędzonym z warzywami

7. Całość posyp świeżo startym parmezanem.

Omlet z łososiem wędzonym z warzywami

8. Przykryj patelnię pokrywką i smaż omleta 2 minuty na wolnym ogniu.

Omlet z łososiem wędzonym z warzywami

9. Sprawnym ruchem przy pomocy łopatki złóż omleta na połowę.

Omlet z łososiem wędzonym z warzywami

10. Teraz wszystko zależy od Ciebie. Jeżeli wolisz omleta dobrze ściętego przykryj pokrywką patelnię i smaż omleta jeszcze 1-2 minuty. W przeciwnym razie sugeruję omleta zaraz po jego złożeniu po prostu przełożyć na talerz. W środku jest on na tyle ciepły, że i tak jeszcze przez 2-3 minuty będzie „dochodził”. Akurat w czasie jego konsumpcji.

smażenie omleta


OMLET Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM Z WARZYWAMI

Podawaj od razu ozdobiony papryką, czarnymi oliwkami i natką pietruszki.

Omlet z łososiem wędzonym z warzywami

Wypróbuj także OMLETA po TAJSKU przepis <<TUTAJ>>.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *