Omlet z kurkami i ziemniakami, a może to raczej tortilla lub frittata? Nazwa tego dania, którego składnikami są jedynie dobre, wiejskie jajka, świeże kurki i ziemniaki sałatkowe w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia. Przygotowanie go zajmie Ci maksymalnie 20 minut, o ile dysponujesz ugotowanymi wcześniej ziemniakami (np. pozostałymi z poprzedniego dnia z obiadu). Jeżeli nie to i tak przy tym pysznym daniu się nie napracujesz; wydłuży się jedynie czas jego przygotowania o czas ugotowania ziemniaków. Do dzieła.


OMLET Z KURKAMI

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych, wiejskich jajek;
  • 2-3 ziemniaki sałatkowe;
  • 100-150 gramów świeżych kurek;
  • szczypiorek;
  • 1 cebula;
  • tymianek;
  • sól, pieprz;

OMLET Z KURKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

świeże kurki i jajka

2. Jeżeli nie dysponujesz ziemniakami z dnia poprzedniego ugotuj 2-3 większe ziemniaki sałatkowe w mundurkach w lekko osolonej wodzie. To ważne, aby ziemniaki były właśnie sałatkowe, ponieważ gwarantuje to, że nie rozpadną się po ugotowaniu i podczas ich krojenia.

w garnku gotują się ziemniaki w mundurkach

3. Ziemniaki zaraz po ugotowaniu obierz ze skórki i odłóż, aby nieco przestygły. Kurki oczyść pędzelkiem.

pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i pokrojone kurki

4. Ziemniaki pokrój na plasterki; obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę, posiekaj niewielką ilość dymki lub szczypiorku.

Omlet z kurkami

5. Jajka wbij do dużej miski, posól, popierz i dobrze rozmieszaj trzepaczką.

w szklanej misce znajdują się jajka

6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła, a następnie obsmaż „na złoto” pokrojone ziemniaki.

na patelni smażą się plastry ugotowanych wcześniej ziemniaków

7. Przesmażone ziemniaki odłóż na ręcznik papierowy, a na patelnię wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wrzuć kurki; posól je delikatnie, lekko popieprz i smaż 3-4 minuty.

smażenie grzybów

8. Do przesmażonych kurek z cebulą dołóż przesmażone wcześniej ziemniaki.

Omlet z kurkami

9. Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum i wlej masę jajeczną, posyp suszonym lub świeżym tymiankiem. Patelnię zdejmij z gazu i poruszając nią dookoła i posługując się mieszadłem połącz składniki tak, aby spód patelni „oblała” masa jajeczna, a nie przylegały do niej grzyby lub ziemniaki, ponieważ przypalą się i dadzą nieprzyjemny posmak omletowi.

Omlet z kurkami

10. Patelnię z uformowanym omletem połóż z powrotem na gaz, zwiększ płomień na średni i smaż omlet z kurkami i ziemniakami do momentu, aż masa jajeczna na wierzchu osiągnie taki stopień ścięcia, jaki lubisz (możesz patelnie przykryć pokrywką na ten czas, ale wtedy zmniejsz gaz). Nie powinno to zająć więcej, niż kilka minut. Pamiętaj – jeżeli przesmażysz omleta zbyt długo będzie suchy w środku i niesmaczny.

Omlet z kurkami


OMLET Z KURKAMI I ZIEMNIAKAMI

Podawaj na talerzu posypany dymką lub szczypiorkiem. Jeżeli chcesz omlet podać na patelni, na której się smażył zdejmij patelnię odpowiednio wcześniej, aby omlet nie przesuszył się.

Omlet z kurkami

KLOPSY z indyka z KURKAMI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *