Niesamowity omlet z kurkami i z ziemniakami

Ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki smażone razem z grzybami, a następnie zalane rozkłóconymi jajkami i usmażone to właśnie omlet z kurkami i ziemniakami

Omlet z kurkami i z ziemniakami to ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki smażone razem z grzybami, a następnie zalane rozkłóconymi jajkami. Składnikami tego dania są jedynie świeże wiejskie jajka, świeże grzyby leśne kurki i ziemniaki sałatkowe. Przygotowanie tego omleta zajmie Ci maksymalnie 20 minut, o ile dysponujesz ugotowanymi wcześniej ziemniakami (np. pozostałymi z poprzedniego dnia z obiadu). Jeżeli nie to i tak przy tym pysznym daniu się nie napracujesz, a wydłuży się jedynie czas jego przygotowania o czas ugotowania ziemniaków. Do dzieła.

Składniki

6 dużych, wiejskich jajek;
2 lub 3 ziemniaki sałatkowe;
150 gramów świeżych kurek;
szczypiorek;
1 cebula;
tymianek;
sól, pieprz;

Przepis na omlet z kurkami

Najlepsze do tego dania są ziemniaki z dnia poprzedniego. Jeśli jednak nie dysponujesz takimi  ziemniakami to ugotuj 2-3 większe ziemniaki sałatkowe w mundurkach w lekko osolonej wodzie. To ważne, aby ziemniaki były właśnie sałatkowe, ponieważ gwarantuje to, że nie rozpadną się po ugotowaniu i podczas ich krojenia. Ziemniaki zaraz po ugotowaniu obierz ze skórki i odłóż, aby nieco przestygły.

Kurki oczyść pędzelkiem (poznaj grzyby kurki właściwości zdrowotne). Ziemniaki pokrój na plasterki; obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę, posiekaj też niewielką ilość dymki lub szczypiorku. Jajka wbij do dużej miski, posól, popierz i dobrze rozmieszaj trzepaczką aby uzyskać jednolitą masę.

Smażymy omlet z kurkami

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła, a następnie obsmaż „na złoto” pokrojone ziemniaki. Przesmażone ziemniaki odłóż na ręcznik papierowy, a na patelnię wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wrzuć kurki; posól je delikatnie, lekko popieprz i smaż 3-4 minuty. Dodaj przesmażone wcześniej ziemniaki.

Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum i wlej masę jajeczną, posyp suszonym lub świeżym tymiankiem. Patelnię zdejmij z gazu i poruszając nią dookoła i posługując się mieszadłem połącz składniki tak, aby spód patelni „oblała” masa jajeczna. Ważne, aby do dna patelni nie przylegały grzyby lub ziemniaki, ponieważ przypalą się i dadzą nieprzyjemny posmak omletowi.

Omlet z kurkami sposób podania

Patelnię z uformowanym omletem połóż z powrotem na gaz, zwiększ płomień na średni i smaż omlet z kurkami do momentu, aż masa jajeczna na wierzchu osiągnie taki stopień ścięcia, jaki lubisz (możesz patelnie przykryć pokrywką na ten czas, ale wtedy zmniejsz gaz). Nie powinno to zająć więcej, niż kilka minut. Pamiętaj, jeżeli przesmażysz omlet z kurkami zbyt długo będzie suchy w środku i niesmaczny.

Podawaj na talerzu posypany dymką lub szczypiorkiem. Jeżeli chcesz omlet podać na patelni, na której się smażył zdejmij patelnię odpowiednio wcześniej, aby omlet nie przesuszył się.


Wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jak pysznie smakuje moja jajecznica z kurkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *