Jajka obiad w 15 minut Owoce morza

OMLET z KREWETKAMI i pieczarkami

Omlet z krewetkami i pieczarkami

Omlet z krewetkami to pysznie skomponowany posiłek. Pomimo iż zarówno krewetki, jak i pieczarki nie mają jakiegoś wybijającego się smaku to zaproponowane do omleta dodatki nadają całości charakteru. To błyskawiczne danie, które potrafi zrobić z pewnością każdy. Lepszy smak dadzą krewetki surowe, ale nic się wielkiego nie stanie jeżeli zamienisz je na wcześniej podgotowane. To, w jaki sposób pokroisz pieczarki zadecyduje nie tylko o strukturze omleta, ale także o jego smaku. Pieczarki winny być bowiem wcześniej dobrze przesmażone tak, aby usunąć z nich całą wodę, którą w sobie zawierają.


OMLET Z KREWETKAMI PRZEPIS

SKŁADNIKI

2 duże wiejskie jajka[FMP]
5 większych surowych obranych krewetek
2-3 duże pieczarki
kawałek sera feta
natka anyżu lub świeży koperek
masło
suszone płatki chilli
suszony anyż
sól, pieprz


OMLET Z KREWETKAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Omlet z krewetkami i pieczarkami składniki

2. Do miski wbij jajka i dodaj do nich trochę pokruszonej fety oraz posiekaną nać anyżu lub koperku. Do masy jajecznej dodaj sól, suszone płatki chilli i suszony anyż.

masa jajeczna z przyprawami w misce

3. Na koniec dopraw masę świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszaj całość. Odstaw miskę na bok.

masa jajeczna w misce

4. Pokrój pieczarki najlepiej w plastry. To bardzo ważne, aby pieczarki nam się na patelni dobrze zrumieniły. Dzięki temu nabiorą fantastycznego smaku, które oddadzą potem omletowi. Na patelnię włóż porządną łyżkę masła i jeszcze zanim się całkiem roztopi wrzuć pieczarki. Posyp je solą i odrobiną pieprzu. Smaż na dużym ogniu 2 minuty, aż pięknie się zrumienią.

na patelni smażą się pokrojone pieczarki

5. Zmniejsz ogień pod patelnią do średniego i wrzuć lekko posolone krewetki. Smaż je po 1 minucie z każdej strony, aż się zaróżowią. Wlej na patelnię masę jajeczną z przyprawami. Ogień pod patelnią nie może być za duży.

Omlet z krewetkami i pieczarkami

6. Podnieś patelnię i okrężnym ruchem rozprowadź masę równomiernie pomiędzy krewetki i pieczarki. Smaż omlet z krewetkami 2-3 minuty pod przykryciem, aż ładnie zrumieni się od spodu.

Omlet z krewetkami i pieczarkami

7. Za pomocą pokrywki lub dużego talerza odwróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze 1-3 minuty, aż zetnie się od spodu. Pamiętaj, że stopień wysmażenia omleta jest sprawą indywidualną.

Omlet z krewetkami i pieczarkami[/FMP]


OMLET Z KREWETKAMI PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj posypany natką anyżu lub koperku skropiony ewentualnie ostrym sosem i posypany dodatkowo fetą.

Omlet z krewetkami i pieczarkami


Wypróbuj również pyszne <<krewetki smażone z papryką>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.