Omlet styryjski to połączenie dwóch doskonałości. Wiejskich jajek i wysoko gatunkowego oleju z pestek dyni prosto z serca austriackiej Styrii. Olej ten ma bardzo ciemno zieloną, wręcz czarną barwę, więc danie być może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje absolutnie rewelacyjnie. Po prawdzie ten smakołyk winien być serwowany raczej jako jajecznica, ale mnie bardziej odpowiada w formie omleta. A jeśli będziecie kiedyś w Styrii i zechcecie spróbować oryginału pytajcie o Schmölzi, bo taka jest lokalna nazwa tego smakołyku. Bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania tego znakomitego dania. Dwie minuty roboty i „niebo w gębie”.


OMLET STYRYJSKI

SKŁADNIKI

2-3 duże wiejskie jajka
styryjski olej z pestek dyni
styryjskie pestki dyni
sól, pieprz


OMLET STYRYJSKI PRZEPIS

1. Oto prawdziwy bohater tego dania. Jeden litr tego oleju wytwarza się z 2,5 kg pestek dyni; olej ma bardzo ciemno zielony kolor, zbliżony do czarnego. Oryginalny produkt winien posiadać na opakowaniu unijny certyfikat G.g.A. (specjalność regionu, produkt wytwarzany jedynie w tym regionie, jedyny i niepowtarzalny), co oznacza, iż jest on produktem tak samo unikatowym i wytwarzanym jedynie w Styrii, jak parmezan, czy szynka parmeńska w Emilii Romanii. Każde opakowanie oryginalnego oleju z pestek dyni ze Styrii winno posiadać banderolę z indywidualnym numerem.

olej z pestek dyni i dwa jajka

2. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju z pestek dyni. Olej nie ma prawa za bardzo się zagrzać, bo stanie się gorzki.

wlewanie oleju z pestek dyni na patelnię

3. Po krótkiej chwili dodaj posoloną masę jajeczną przygotowaną z jajek najlepiej „od baby”.

przygotowywanie omletu

4. Smaż omleta na średnim ogniu przesuwając ściętą masę łopatką w kierunku środka patelni.

Omlet styryjski

5. Następnie przechylaj patelnię na boki i uzupełniaj puste fragmenty patelni nieściętą jeszcze masą jajeczną.

Omlet styryjski olej z pestek dyni


OMLET STYRYJSKI SPOSÓB PODANIA

Podawaj z kromką ciemnego, wiejskiego chleba lub na tejże kromce. Omleta vel jajecznicę możesz posypać pokruszonymi styryjskimi pestkami dni. Poznasz je łatwo, ponieważ mają niemal czarny kolor.

Omlet styryjski olej z pestek dyni


A może spróbujesz również OMLETA z KURKAMI? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *