Omlet styryjski to połączenie dwóch doskonałości. Wiejskich jajek i wysoko gatunkowego oleju z pestek dyni prosto z serca austriackiej Styrii. Olej ten ma bardzo ciemno zieloną, wręcz czarną barwę, więc danie być może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje absolutnie rewelacyjnie. Po prawdzie ten smakołyk winien być serwowany raczej jako jajecznica, ale mnie bardziej odpowiada w formie omleta. A jeśli będziecie kiedyś w Styrii i zechcecie spróbować oryginału pytajcie o Schmölzi, bo taka jest lokalna nazwa tego smakołyku. Bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania tego znakomitego dania. Dwie minuty roboty i „niebo w gębie”.
OMLET STYRYJSKI
SKŁADNIKI
2-3 duże wiejskie jajka
styryjski olej z pestek dyni
styryjskie pestki dyni
sól, pieprz
OMLET STYRYJSKI PRZEPIS
1. Oto prawdziwy bohater tego dania. Jeden litr tego oleju wytwarza się z 2,5 kg pestek dyni; olej ma bardzo ciemno zielony kolor, zbliżony do czarnego. Oryginalny produkt winien posiadać na opakowaniu unijny certyfikat G.g.A. (specjalność regionu, produkt wytwarzany jedynie w tym regionie, jedyny i niepowtarzalny), co oznacza, iż jest on produktem tak samo unikatowym i wytwarzanym jedynie w Styrii, jak parmezan, czy szynka parmeńska w Emilii Romanii. Każde opakowanie oryginalnego oleju z pestek dyni ze Styrii winno posiadać banderolę z indywidualnym numerem.
2. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju z pestek dyni. Olej nie ma prawa za bardzo się zagrzać, bo stanie się gorzki.
3. Po krótkiej chwili dodaj posoloną masę jajeczną przygotowaną z jajek najlepiej „od baby”.
4. Smaż omleta na średnim ogniu przesuwając ściętą masę łopatką w kierunku środka patelni.
5. Następnie przechylaj patelnię na boki i uzupełniaj puste fragmenty patelni nieściętą jeszcze masą jajeczną.
OMLET STYRYJSKI SPOSÓB PODANIA
Podawaj z kromką ciemnego, wiejskiego chleba lub na tejże kromce. Omleta vel jajecznicę możesz posypać pokruszonymi styryjskimi pestkami dni. Poznasz je łatwo, ponieważ mają niemal czarny kolor.
A może spróbujesz również OMLETA z KURKAMI? Przepis <<TUTAJ>>.