Okoń morski podany z warzywami to kolorowe i pyszne danie. Labraks, bar lub bass morski (inne nazwy okonia morskiego) to niezwykle smaczna i popularna ryba w krajach basenu Morza Śródziemnego. Podaje się ją tam najczęściej po prostu z grilla. Również cena nie jest zaporowa, dlatego naprawdę raz na jakiś czas warto wypróbować coś nowego, np. właśnie labraksa, kosztem np. tradycyjnego dorsza. Gorąco zachęcam. Oczywiście nie stanie się nic, jeżeli w moim przepisie użyjesz innego fileta rybnego. Ważne, aby ryba zawsze była świeża i dobrze wyfiletowana. Cukinie najlepiej użyć różnokolorowe, aby podkreślić atrakcyjność dania. Tak przygotowany okoń morski z warzywami jest po prostu przepyszny !


OKOŃ MORSKI Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 świeże okonie morskie o wadze 500 gramów każdy;
  • 2-3 cukinie (najlepiej i żółta, i zielona dla koloru);
  • 2 marchewki;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól, pieprz;

OKOŃ MORSKI Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj dwa okonie morskie o wadze około 500 gramów każdy. Ryby spraw, pozbaw łusek, odetnij płetwy.

dwa okonie morskie

2. Z każdej z ryb wytnij po dwa zgrabne filety. Wyrównaj je, dobrze oczyść, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oprósz ryby solą od strony mięsa i odłóż je na bok. Z pozostałości możesz ugotować WYWAR RYBNY przepis <<TUTAJ>>.

filety z okonia morskiego

3. Dwie, trzy duże cukinie dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz i umyj dwie duże marchewki.

Okoń morski z warzywami tagliatelle

4. Korzystając z obieraczki do warzyw strugaj marchewki i cukinie wzdłuż tak, aby powstawały długie, cienkie wstążki. Wystrugane warzywa powinny wyglądać jak makaron tagliatelle.

Okoń morski z warzywami tagliatelle

5. Rozgrzej patelnię, wlej nieco oliwy i wrzuć paski marchewki. Smaż ją na średnim ogniu 2 minuty.

Okoń morski z warzywami tagliatelle

6. Dorzuć paski cukinii i smaż wszystko kolejne 2 minuty mieszając warzywa co jakiś czas.

SMAŻENIE CUKINI POKROJONEJ W PASKI

7. Dodaj drobno pokrojoną pozbawioną pestek papryczkę chili; posól i popierz.

smażenie cukinii pokrojonej w paski

8. Dodaj obrany i posiekany w plasterki jeden ząbek czosnku. Zamieszaj i smaż wszystko 2 minuty, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną „al dente”.

smażenie cukinii

9. Na osobnej patelni, na dobrze rozgrzanej oliwie smaż filety z labraksa zaczynając od strony skóry. Smażenie na tej stronie powinno trwać nie dłużej niż 2 minuty, a ryba winna być lekko dociskana do powierzchni patelni. Następnie odwróć rybę na drugą stronę i smaż ją jeszcze max 1 minutę. Odsącz rybę na ręczniku papierowym.

Okoń morski z warzywami tagliatelle


OKOŃ MORSKI Z WARZYWAMI TAGLIATELLE

Filety z okonia podawaj na warzywnym tagliatelle.

Okoń morski z warzywami tagliatelle


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *