Obiad na niedzielę musi być wyjątkowy. Szczególnie, gdy na co dzień nie masz czasu, by zjeść pełnowartościowy i pyszny posiłek w domu. Po całym tygodniu gonitwy to właśnie na niedzielę przypada moment, kiedy należy zjeść porządny, pyszny, domowy posiłek. Oczywiście nie chodzi o to, aby spędzić ten jeden z nielicznych wolnych dni w kuchni. Sztuką jest, aby przygotować coś wyjątkowego przy niewielkim wysiłku. I taki właśnie jest poniższy przepis na wyjątkowy obiad na niedzielę. Zapraszam.
OBIAD NA NIEDZIELĘ PRZEPIS
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
sok z cytryny
3 łyżki oliwy
3 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
sól, pieprz
SKŁADNIKI GŁÓWNE
duże udko z wiejskiego kurczaka podzielone na dwie części
3 surowe kiełbaski
2 bataty
3 cukinie
1 marchewka
dwie garści groszku
OBIAD NA NIEDZIELĘ SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Włóż do miski wszystkie składniki marynaty i wymieszaj je dokładnie.
3. Kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wmasuj w niego dokładnie uprzednio przygotowaną marynatę. Jeżeli możesz sobie pozwolić to pozostaw zamarynowanego kurczaka na 12 godzin w lodówce (opcja).
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, a następnie wsyp na nie mrożony groszek. Oczywiście ilość groszku zależy od Ciebie, a także od Twojego apetytu.
5. Na groszku rozłóż przyprawionego kurczaka, a następnie rozłóż wokół plasterki marchewki. Wlej do naczynia pół szklanki gorącej wody, a następnie obłóż je folią aluminiową.
6. Piecz całość w piekarniku 45 minut w 190 stopniach.
7. W międzyczasie obierz bataty i pokrój je w duże kawałki, a następnie podobnie pokrój cukinie. Pokrojone warzywa obtocz w pozostałej marynacie. Tej, którą pokryty jest kurczak. Przygotuj białe surowe kiełbaski. Im lepiej będą przyprawione, tym lepszy smak oddadzą do sosu, który utworzy się podczas pieczenia całości.
8. Po upływie wskazanego powyżej czasu wyjmij naczynie z piekarnika. Zdejmij folię aluminiową, rozłóż wokół kurczaka przygotowane bataty, cukinie oraz kiełbaski. Szybko przykryj ponownie całość folią aluminiową. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz obiad na niedzielę kolejne 45 minut w 190 stopniach.
9. Po upływie w sumie 90 minut pieczenia usuń folię aluminiową, odwróć ponownie kurczaka, zamieszaj delikatnie warzywa, a następnie piecz wszystko jeszcze 30 minut.
10. Na koniec (gdy zarówno mięso, jak i warzywa są miękkie) przełóż naczynie w piekarniku na górną półkę, nastaw grzanie na 230 stopni, a następnie włącz grzanie „grill od góry” i w ciągu 2-4 minut zrumień całość.
11. Tak przygotowany wyśmienity obiad na niedzielę wyjmij z piekarnika i daj mu chwileczkę odpocząć. Wygląda tak bosko, że możesz go w taki właśnie sposób podać na stół.
PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj w naczyniu, w którym danie się piekło. Całość możesz posypać świeżymi ziołami i suszonym oregano.
Przygotuj także świetne <<paszteciki mięsne w cieście francuskim>>.