Coś do chleba Kuchnia niemiecka

OBAZDA pasta SEROWA do chleba z BAWARII

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

Obazda to prawdziwa królowa wśród past do chleba. Bywając w Niemczech, czy Austrii każdorazowo objadałem się z lubością obatzdą, czyli bawarską pastą serową. Obazda (czasem obatzda) to składająca się z sera camembert, naturalnego serka do smarowania i masła znakomita pasta spożywa najczęściej z preclem bawarskim. Kiedyś będą w Bawarii podejrzałem przepis, popróbowałem, przetestowałem i dzisiaj prezentuję Wam swój przepis na tę naprawdę smakowitą pastę do pieczywa. Przygotowanie jej nie nastręczy żadnych trudności nawet laikom kuchennym. Z uwagi na dodanie niewielkiej ilości cebuli pasta nie jest zbyt trwała, ale nie zdarzyło mi się jeszcze, aby pozostała w lodówce dłużej, aniżeli dwa dni. Przez ten czas cebula nie da jej rady.


OBAZDA PASTA DO CHLEBA PRZEPIS

SKŁADNIKI

250 gramów sera camembert;[FMP]
120 gramów naturalnego serka do smarowania;
40 gramów masła;
1 mała czerwona cebula;
1 butelka jasnego piwa;
kminek;
mielona czerwona papryka (słodka);
sól, pieprz;


OBAZDA PASTA SEROWA DO CHLEBA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki obazda, czyli 250 gramów sera camembert (najlepiej bardzo łagodnego w smaku i aromacie), 120 gramów naturalnego serka do smarowania ( u mnie znakomity „łaciaty”), 40 gramów miękkiego masła, mała czerwona cebula, trochę jasnego piwa, kminek, mielona czerwona papryka (słodka). Camembert wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przyrządzaniem pasty, aby był bardzo miękki.

składniki do przygotowania bawarskiej pasty serowej

2. Camembert pokrój nożem w bardzo drobne kawałeczki i przełóż go do dużej miski. Dodaj serek do smarowania i masło. Następnie widelcem rozgnieć i wymieszaj bardzo dokładnie składniki pasty.

w misce znajduje się masło i pokrojony ser pleśniowy

3. Pora na przyprawy: dopraw pastę serową 2 łyżeczkami słodkiej, mielonej papryki i jedną łyżeczką kminku. Wlej kilka łyżek jasnego piwa (to konieczne, jesteśmy przecież w Bawarii, gdzie piwo leje się strumieniami…). Dość spora ilość pieprzu nie zaszkodzi paście; z solą zaś uważaj, sery są zwykle dość słone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aby powstała gładka pasta; idealna do smarowania pieczywa.

obazda pasta do smarowania pieczywa w misce

4. Ostatnim składnikiem pasty jest czerwona cebula. Dodaj jej naprawdę niewiele, aby podkręciła smak pasty, ale nie zdominowała go. Cebulę pokrój bardzo drobno i dodaj do pasty. Wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw pastę do lodówki, aby składniki połączyły się.

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA[/FMP]


OBAZDA SPOSÓB PODANIA

Pasta winna być serwowana w temperaturze pokojowej (nigdy wprost z lodówki) wraz ze świeżym pieczywem i piwem. Najlepiej oczywiście z bawarskim preclem piwnym i kufelkiem piwa, które zostało dodane do pasty.

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA


<<przepis na liptauer>> pasta twarogowa do chleba.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.