Nuoc cham (czytaj nok czam) to bodaj jeden z najpopularniejszych sosów w Wietnamie. Banalny do przygotowania, niebanalny w smaku. Przygotowanie go wymaga niewielkiego nakładu pracy i czasu, efekty zaś są piorunujące. Jego istotą jest połączenie smaków ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. No i doprawienie oczywiście dość kontrowersyjnym i charakterystycznym w smaku sosem rybnym. W zasadzie smak sosu powinien być zrównoważony (jak to w potrawach azjatyckich), ale jednak w tym przypadku nuoc cham powinien być naprawdę ostry. Tak przygotowany sos to świetny sos do sajgonek.
NUOC CHAM
SKŁADNIKI
3-6 małych papryczek chilli (ostrych, nawet bardzo ostrych);
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
NUOC CHAM SPOSÓB PODANIA
Idealnie pasuje do sajgonek – jak zrobić pyszne, domowe SAJGONKI znajdziesz <<TUTAJ>> .