Dip z awokado kojarzyć się będzie większości z najpopularniejszą u nas formą podawania tegoż owocu. Otóż awokado należy wypestkować, ugnieść widelcem i doprawić. Zawsze dodaje się sok z cytryny, czasem czosnek, czasem świeżą kolendrę. Mój sposób zasadniczo nie odbiega od powyższego, jednak proponuję zupełnie inną formę zarówno struktury, jak i podania tego niezwykłego owocu. Potrzebny będzie blender, który uczyni z awokado niezwykły dip.


DIP Z AWOKADO

SKŁADNIKI:

  • 1 duże dojrzałe (miękkie) awokado;
  • 1-2 limonki;
  • sól, pieprz;

DIP Z AWOKADO PRZYGOTOWANIE:

1. Dojrzałe awokado to warunek uzyskania dobrego dipu. A jak wybrać owoc? Nie naciskaj palcem, lecz złap go w dłoń i całą dłonią staraj się go delikatnie ugnieść. Jeżeli wyczuwasz pod takim naciskiem miękkość jest dobrze. Spójrz jeszcze w szypułkę; jeżeli jest jasnozielona to znaczy, że owoc jest świeży. Nie wybieraj owocu z czarną szypułką lub spleśniałą. No i fakt, najsmaczniejsze jest awokado odmiany Haas, takie z czarną skórką.

składniki do przygotowania guacamole

2. Przekrój owoc wzdłuż na połowę, przekręć delikatnie obie połówki i rozdziel owoc na dwie części. Weź w dłoń tę część z pestką. Wbij duży nóż poprzecznie w pestkę, przekręć go i wyjmij pestkę. Łyżką oddziel miąższ od skórki.

wyjmowanie pestki z awokado

3. Przełóż miąższ do miski. Przekrój limonkę na połowę i wyciśnij z niej sok do miski z awokado.

dip z awokado

4. Ile dodać soku z limonki? Zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji smakowych i kulinarnych. Nie bez znaczenia powinien być również fakt, z jakim daniem swój dip z awokado będziesz serwować.

połówka limonki w dłoni

5. Dodaj do awokado sól oraz trochę świeżo zmielonego pieprzu. Blenderem bardzo dokładnie zmiksuj owoc na bardzo gładką masę.

dip z awokado

6. Twój dip powinien mieć konsystencję emulsji. Gdy jest gotowy włóż do niego pestkę. Dzięki takiemu zabiegowi awokado nie straci swojego pięknego koloru.

dip z awokado


DIP Z AWOKADO

Idealnie komponować się będzie z krewetkami i rybą. Znakomicie sprawdzi się również jako uzupełnienie do różnego rodzaju tostów, czy nawet placków ziemniaczanych. Ile pomysłów, tyle zastosowań.

dip z awokado

O AWOKADO więcej dowiesz się <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *