Naleśniki z łososiem z niewiadomych dla mnie względów pomijane były przeze mnie przez długi czas. Teraz już wiem, że był to niewybaczalny błąd, bowiem te naleśniki z łososiem (zwane czasem również naleśnikami po fińsku) smakują wybornie, a ich przygotowanie nie nastręczy chyba nikomu trudności. W przypadku tych naleśników doskonale sprawdza się powiedzenie „co za dużo, to niezdrowo”. W myśl tego przysłowia nie faszeruj naleśnika zbyt dużą ilością łososia, bo zabije on smak całego dania. Wystarczy po prostu jeden niewielki plasterek, aby smak był zrównoważony. Absolutna rewelacja.


NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI

100 gramów łososia wędzonego na zimno;[FMP]
serek śmietankowy o smaku chrzanowym;
250 gramów świeżego szpinaku;
mąka pszenna;
1 wiejskie jajko;
mleko;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do miski malaksera wsyp mąkę, wbij jajko, wlej mleko, nieco wody gazowanej; posól, popieprz oraz zetrzyj nieco gałki muszkatołowej. To nic innego, jak ciasto naleśnikowe – celowo nie podaję proporcji – każdy chyba wie, jak zrobić ciasto naleśnikowe i ile go będzie potrzebował.

przygotowywanie ciasta na naleśniki

2. Składniki zmiksuj; gotowe ciasto przelej do garnka i pozostaw na około 30 minut, aż gluten zacznie „pracować”.

gotowe ciasto na naleśniki

3. W międzyczasie umyj 250 gramów świeżego szpinaku i odsącz z wody.

liście świeżego szpinaku

4. Przełóż szpinak do garnka i przelej wrzącą wodą.

blanszowanie liści szpinaku

5. Po upływie minuty zblanszowany szpinak odcedź i posiekaj według uznania.

blanszowane liście szpinaku

6. Szpinak dodaj do ciasta naleśnikowego; dobrze zamieszaj.

ciasto na naleśniki

7. Smaż naleśniki. Sztuka po sztuce. Cierpliwie i starannie…

smażenie naleśników

8. Kolejne usmażone naleśniki układaj jeden na drugim na talerzu.

naleśniki z łososiem i szpinakiem

9. Zanim przystąpisz do dalszych prac pozwól naleśnikom nieco przestygnąć.

naleśniki z łososiem i szpinakiem

10. Rozłóż kolejne naleśniki i smaruj je cienko puszystym serkiem śmietankowym koniecznie o smaku chrzanowym.

naleśniki z łososiem i szpinakiem

11. Na naleśniki posmarowane serkiem nakładaj plasterek łososia wędzonego. Nie za dużo, by łosoś nie zdominował ich smaku.

naleśniki z łososiem i szpinakiem

12. Zwijaj naleśniki z łososiem, jak krokiety.

naleśniki z łososiem i szpinakiem[/FMP]


NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM

Przekrój naleśniki na skos i podawaj w temperaturze pokojowej. 

naleśniki z łososiem i szpinakiem


Spróbuj moich NALEŚNIKÓW BAZYLIOWYCH przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *