Naleśniki z dżemem posypane owocami lubi większość z nas. Najlepiej, gdy w takich naleśnikach znajdzie się dżem lub powidła domowej roboty oraz sezonowe owoce. Wtedy trudno o pyszniejszy deser; a niektórzy takie dania zajadają na obiad. Do takiego deseru chętnie sięgam po austriacki przepis na naleśniki (palatschinken), który jest bardzo prosty, a zawsze się sprawdza. Tam do ciasta naleśnikowego nie dodaje się proszku do pieczenia, za to sporo jajek i tylko mleko. Naleśniki smaży się grube, a następnie wypełnia dżemem morelowym i roluje. U mnie jednak będzie ciut inaczej, za to jeszcze pyszniej – zapraszam.


NALEŚNIKI Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów mąki pszennej;
  • 380 ml mleka;
  • 3 jajka;
  • pół łyżeczki cukru;
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • masło;
  • dżem wiśniowy lub inny;
  • świeże maliny leśne;
  • cukier puder;

NALEŚNIKI Z DŻEMEM PRZYGOTOWANIE:

1. Dobre ciasto to podstawa naleśników. Przygotuj wszystkie składniki.

składniki na ciasto naleśnikowe

2. Do miski malaksera wlej mleko, wsyp mąkę, sól oraz pół łyżeczki mielonej kurkumy (dzięki tej przyprawie naleśniki zyskają piękny, żółty kolor). Wbij również jajka.

przyrządzanie ciasta na naleśniki

3. Składniki dobrze wymieszaj malakserem – jeżeli potrzeba dodaj jeszcze mąki lub mleka tak, aby konsystencja ciasta naleśnikowego była właściwa (ciasto powinno być lekko lejące się). Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut.

blender podczas pracy

4. Po tym czasie gluten zawarty w mące powinien „wzruszyć” ciasto, na powierzchni którego powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.

gotowe ciasto na naleśniki

5. Na lekko rozgrzanej patelni rozsmaruj pędzelkiem odrobinę masła, a następnie chochlą wlewaj ciasto naleśnikowe. Obracaj patelnią tak, aby ciasto dość szybko pokryło całą patelnię. Od Ciebie zależy, jak duże i grube będą naleśniki – jedni wolą mniejsze i grubsze, bo kochają naleśniki same w sobie, inni zrobią duże i cienkie naleśniki, bo cenią sobie raczej ich zawartość. Ja tym razem wybrałem drugą opcję, choć i ta pierwsza jest bliska mojemu sercu.

UWAGA: Naleśniki co do zasady powinny być cienkie. Jeżeli jednak TY wolisz grubsze po prostu zrób grubsze…

smażenie naleśników

6. Smaż naleśniki krótko, aż przesmażą się spod spodu, a na wierzchu ciasto zetnie się i stanie się suche.

na patelni smaży się duży naleśnik

7. Odwróć naleśnika na drugą stronę i krótko go dosmaż. Usmażone naleśniki przechowuj na talerzu pod przykryciem – jeszcze lepiej, gdyby ten talerz znajdował się będzie na garnku z lekko gotującą się wodą. Dzięki takiemu zabiegowi naleśniki z pewnością nie zeschną. Jeżeli jednak wolisz naleśniki o temperaturze pokojowej i będziesz je jeść zaraz po ich usmażeniu taka czynność jest zbędna 😉

Naleśniki z dżemem i owocami leśnymi

8. Na połowie każdego naleśnika rozsmaruj dżem (u mnie wiśniowy z całymi kawałkami owoców).

Naleśniki z dżemem i owocami leśnymi

9. Delikatnie zwiń naleśnika z dżemem – dzięki użytemu mleku i większej ilości jajek nie ma obaw, że naleśniki pękną 😉

Naleśniki z dżemem i owocami leśnymi

10. Zwinięte naleśniki układaj na talerzykach.

Naleśniki z dżemem i owocami leśnymi


NALEŚNIKI Z DŻEMEM I OWOCAMI LEŚNYMI

Polej ulubioną polewą (u mnie borówki w cukrze, oczywiście domowej roboty), a następnie posyp świeżymi malinami. Na koniec posyp naleśniki obficie cukrem pudrem.

Naleśniki z dżemem i owocami leśnymi

Spróbuj NALEŚNIKI amerykańskie przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *