Naleśniki idealne wyjątkowe dla smakoszy

Naleśniki idealne według mojego przepisu są wyjątkowo puszyste i smakują po prostu genialnie. Ich sekretem są wiejskie jajka oraz dobrej jakości mąka pszenna i mleko.  Naleśniki doprawione szczyptą mielonej kurkumy i smażone na maśle nie mają sobie równych.

Naleśniki idealne według mojego przepisu są wyjątkowo puszyste i smakują genialnie. Ich sekretem są wiejskie jajka, dobrej jakości mąka pszenna i świeże mleko. Moje naleśniki są zawsze doprawione szczyptą mielonej kurkumy i smażone na maśle, dzięki czemu nie mają sobie równych. Naleśniki idealne są w zasięgu każdego, ponieważ do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku prostych składników. Mój przepis jest całkowicie inny od tych które znasz przez co zrewolucjonizuje on Twoją kuchnię. Od tej pory Twoje naleśniki zaczną jeść nawet ich najwięksi przeciwnicy. Moje naleśniki idealne są pyszne, elastyczne i nie pękają pod żadnym pozorem. Nie pękajcie i Ty, tylko skorzystajcie z mojego przepisu.

Składniki

500 gramów mąki pszennej;
5 wiejskich jajek;
800 ml pełnotłustego mleka;
płaska łyżeczka mielonej kurkumy;
szczypta cukru trzcinowego;
szczypta soli;
masło klarowane do smażenia;

Przepis na naleśniki idealne

Mąkę najpierw przesiej do dużej miski aby ją napowietrzyć, a następnie przesyp ją do czaszy malaksera. Następnie wlej do niej mleko, które powinno mieć temperaturę pokojową. Wbij jajka (oczywiście mające również temperaturę pokojową) do mąki , wsyp łyżeczkę cukru. Dodaj łyżeczkę soli, a dla smaku i poprawy koloru dodaj też płaską łyżeczkę mielonej kurkumy.

Zmiksuj wszystkie składniki na jednolite ciasto. Winno ono mieć dość luźną konsystencję. Jeżeli Twoje ciasto na naleśniki idealne jest zbyt gęste wlej jeszcze nieco mleka i ponownie zmiksuj. Dobrze zmiksowane ciasto winno mieć pęcherzyki powietrza na powierzchni. Przykryj naczynie suchą ściereczką i pozostaw ciasto na 20 minut, aby gluten wykonał swoja pracę.

Po tym czasie sprawdź, czy ciasto nie zgęstniało za bardzo. Jeżeli tak jest wlej jeszcze nieco mleka, a następnie zmiksuj krótko.

Doskonałym pomysłem jest, aby do smażenia naleśników mieć specjalną patelnię. Nie jest droga, a znacznie ułatwia ich smażenie. Nałóż na rozgrzaną patelnię masło, a najlepiej masło klarowane. Nie za wiele.

Rozprowadź masło szybkim ruchem patelni i wlej chochelkę ciasta. Ponownie szybkim, kolistym ruchem rozprowadź ciasto, aby pokryło dno patelni. Równomiernie, to ważne, ale to kwestia wprawy.

Naleśniki idealne propozycja podania

Smaż naleśnika na średnim ogniu około 2 minut, a następnie odwróć naleśnika i smaż go kolejne 2 minuty. Gotowe naleśniki układaj w stosik na talerzu. Teraz powtarzaj czynności do wykorzystania całego ciasta. Możesz jeść je solo, faszerowane czym dusza zapragnie, na słodko i na słono. Z takimi naleśnikami znakomicie przygotowuje się również krokiety z mięsem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *