Naleśniki idealne wydają się w zasięgu każdego z Was. Do przygotowania naleśników potrzeba bowiem jedynie kilku składników, które należy zwyczajnie połączyć. Jednym ze składników jakże popularnych u nas naleśników jest woda, koniecznie gazowana. Ma ona ponoć napowietrzyć ciasto, by naleśniki były pulchne. W podobnym celu, aby pięknie wyrosły, dodaje się często proszek do pieczenia. Ja mam dla Was całkowicie inny przepis, który zrewolucjonizuje Waszą kuchnię. Od tej pory Wasze naleśniki zaczną jeść nawet ich najwięksi przeciwnicy. Moje naleśniki idealne są pyszne, elastyczne i nie pękają pod żadnym pozorem. Nie pękajcie i Wy, tylko skorzystajcie z mojego przepisu.


NALEŚNIKI IDEALNE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 5 wiejskich jajek;
  • 800 ml pełnotłustego mleka;
  • płaska łyżeczka mielonej kurkumy;
  • szczypta cukru trzcinowego;
  • szczypta soli;
  • masło klarowane do smażenia;

NALEŚNIKI IDEALNE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

2. Mąkę przesiej do dużej miski.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

3. Przesyp mąkę do czaszy malaksera i wlej mleko. Powinno mieć temperaturę pokojową.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

4. Wbij jajka (również temperatura pokojowa) do osobnej miski.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

5. Dodaj jajka do mąki, wsyp łyżeczkę cukru.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

6. Dodaj łyżeczkę soli.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

7. Dla smaku i poprawy koloru dodaj również płaską łyżeczkę mielonej kurkumy.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

8. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolite ciasto. Winno ono mieć dość luźną konsystencję. Jeżeli Twoje ciasto na naleśniki idealne jest zbyt gęste wlej jeszcze nieco mleka i ponownie zmiksuj. Dobrze zmiksowane ciasto winno mieć pęcherzyki powietrza na powierzchni.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

9. Przykryj miskę suchą ściereczką i pozostaw ciasto na 20 minut, aby gluten wykonał swoja pracę.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

10. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto nie zgęstniało za bardzo. Jeżeli tak jest wlej jeszcze nieco mleka i zmiksuj krótko.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

11. Doskonałym pomysłem jest, aby do smażenia naleśników mieć specjalną patelnię. Nie jest droga, a znacznie ułatwia ich smażenie. Nałóż na rozgrzaną patelnię masło, a najlepiej masło klarowane. Mało. Wielkości paznokcia Twojego kciuka.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

12. Rozprowadź masło szybkim ruchem patelni i wlej chochelkę ciasta. Ponownie szybkim, kolistym ruchem rozprowadź ciasto po całej patelni. Równomiernie, to ważne. Kwestia wprawy.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

13. Smaż naleśnika na średnim ogniu około 2 minut.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto

14. Odwróć naleśnika i smaż go kolejne 2 minuty. Gotowe naleśniki układaj w stosik na talerzu. Powtarzaj czynności do wykorzystania całego ciasta.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto


NALEŚNIKI IDEALNE CIASTO JAKIEGO NIE ZNACIE

Możesz jeść je solo, faszerowane czym dusza zapragnie, na słodko i na słono. Doskonale sprawdzą się w <<krokietach>>.

NALEŚNIKI IDEALNE ciasto


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *