Naleśniki Hortobagy to klasyka kuchni węgierskiej. I choć popularnością nie dorównują zupie gulaszowej, czy też perkeltowi (gulasz) to z pewnością warto to danie zjeść będąc na Węgrzech. Co ciekawe, naleśniki Hortobagy (czasem a’la Hortobagy) w kartach restauracyjnych znajdują się zwykle w pozycji „przystawki”… Fakt, porcje tych naleśników nigdy nie są za duże (zawsze serwuje się dwa naleśniki), ale mimo wszystko to danie jest sycące, więc jak dla mnie jest to klasyczne „drugie danie”. Przy przygotowywaniu tego dania pracy jest sporo, więc z pewnością nie jest to potrawa na co dzień, ale w dzień wolny od pracy przyrządzanie jej może być miłym spędzeniem czasu z kuchni zakończonym naprawdę pysznym posiłkiem.


NALEŚNIKI HORTOBAGY

SKŁADNIKI:

  • domowe ciasto na naleśniki;
  • 500 gramów cielęciny (najlepiej „pieczeniówka”);

    Kuchnia Tomka

    Tylko sprawdzone przepisy
    • Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni
    • Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni
    • Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni
    Zaloguj się lub Wykup
    Sprawdź Wykup
    Anuluj

    Kuchnia Tomka

    Tylko sprawdzone przepisy
    Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

    Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

    Sprawdź
    Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

    Kuchnia Tomka

    Tylko sprawdzone przepisy
    Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

    Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

    Sprawdź
    Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

    Kuchnia Tomka

    Tylko sprawdzone przepisy
    Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

    Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

    Sprawdź
    Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
    Anuluj

    17. Gotowe naleśniki Hortobagy ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej je obficie przygotowanym wcześniej sosem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż się zagrzeją. Szczerze powiedziawszy ja coraz cześciej pomijam ten punkt i jem naleśniki „letnie” polane gorącym sosem…

    Naleśniki Hortobagy


    NALEŚNIKI HORTOBAGY Z FARSZEM Z CIELĘCINY

    Podawaj okraszone odrobiną śmietany, z kawałkiem pomidora i świeżej papryki, z dodatkiem sporej ilości sosu śmietanowo paprykowego.

    Naleśniki Hortobagy

    Przygotuj fantastyczny PAPRYKARZ CIELĘCY przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *