Naleśniki gryczane z makrelą to tak proste, a jednocześnie zdrowe i smaczne danie, że czasem zastanawiam się, dlaczego jadam je tak rzadko. Prawdopodobnie popada w zapomnienie wśród wielu efektownie wyglądających kotletów, czy zup oraz kolorowych warzyw. Naleśniki gryczane są szare, bure i daleko im do kolorowego dania. A jednak będę namawiał Was do wypróbowania tego dania, ponieważ naleśniki gryczane z makrelą są pyszne, robi się je dość szybko i doskonale nadają się w zasadzie na każdy posiłek. A kolor? Trochę warzyw, ziół i voilla. Naprawdę polecam.


NALEŚNIKI GRYCZANE Z MAKRELĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 duża, świeża makrela wędzona;
  • duży kubek mąki gryczanej;
  • duży kubek mąki pszennej;
  • 2 wiejskie jajka;
  • mleko;
  • szczypta soli;
  • proszek do pieczenia;
  • gazowana woda mineralna;
  • dymka;
  • natka pietruszki;
  • naturalny serek homogenizowany;

NALEŚNIKI GRYCZANE Z MAKRELĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Do przygotowania naleśników potrzebne będą: duży kubek mąki gryczanej, duży kubek mąki pszennej, 2 jajka, mleko, szczypta soli, proszek do pieczenia i gazowana woda mineralna. Do farszu konieczna jest świeża makrela wędzona, dymka, natka pietruszki oraz naturalny serek homogenizowany.

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną

2. Makrelę pozbaw skóry, kręgosłupa i ości. Zrób to bardzo starannie; nikt nie lubi „niespodzianki” w postaci ości zgrzytających pod zębami lub wbijającymi się do dziąsła.

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną

3. Gdy mięso z makreli już starannie oddzielisz od „nieczystości” i ości szerokim, dużym nożem kuchennym posiekaj je drobno, a następnie boczną stroną tegoż noża rozgnieć je, aby stało się idealnie gładkie i aksamitne jak masło. Jeżeli użyjesz naprawdę świeżej makreli uczynisz to z łatwością.

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną

4. Uzyskaną pastę z makreli włóż do miski. Dodaj garść drobno posiekanej dymki, nieco mniej posiekanej natki pietruszki oraz małe opakowanie naturalnego serka homogenizowanego. Całość posól i popierz.

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną

5. Wymieszaj dokładnie farsz; jeżeli potrzeba dodaj brakującego w smaku składnika i dopraw w razie potrzeby. Gotowy farsz odłóż na bok. Nie podjadaj, bo braknie – łatwo nie będzie.

UWAGA: Farsz powinien mieć puszystą, aksamitną konsystencję. Nie powinien być suchy.

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną

6. Z podanych wcześniej składników (proporcje dostosuj do pożądanej przez Ciebie ilości naleśników) przygotuj ciasto na naleśniki. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut.

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną

7. Smaż naleśniki sztuka po sztuce na teflonowej patelni na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu.

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną

8. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim na talerzu; po każdym nowo usmażonym naleśniku przykrywaj talerz czystą ściereczką, aby naleśniki nie pękały (dodatek mąki gryczanej może to powodować, gdy wyschną).

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną

9. Gdy usmażysz już wszystkie naleśniki pora przystąpić do nakładania farszu. W tym celu na każdym naleśniku rozsmaruj dużą łyżkę farszu tak, aby w miarę równomiernie pokrył on  powierzchnię naleśnika. Gotowe naleśniki zwijaj w rulon.

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną


NALEŚNIKI GRYCZANE Z MAKRELĄ WĘDZONĄ

Jeżeli wolisz podgrzej naleśniki tuż przed podaniem, ale jeszcze lepiej serwuj je od razu w temperaturze pokojowej z Twoimi ulubionymi warzywami, okraszone odrobiną jogurtu naturalnego i ostrego sosu chili (np. sriratcha).

NALEŚNIKI GRYCZANE z makrelą wędzoną

Kliknij <<TUTAJ>>, a AWANTURKA gotowa.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *